Hírek

2008.04.05. 17:18

Élettársam halálos beteg. Kaphatok majd özvegyi nyugdíjat?

Olvasónk együtt él valakivel, de nem házasodtak össze. Az asszony azt szeretné tudni, jogosult-e bármelyikük az özvegyi nyugdíjra a másik halála esetén.

Rados Virág

Igen, megfelelő feltételek esetén özvegyi nyugdíjat a magára maradt házastárs vagy élettárs kaphat. Erre a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Hozzátették: férj és feleség esetében feltétel, hogy az elhunyt házastárs a halál idején már rokkantsági vagy öregségi nyugdíjra legyen jogosult. Ha tehát például egy egészséges harmincéves férfi autóbalesetben meghal, özvegyének nem jár a juttatás.

Ha élettársakról van szó, megfelelő körülmények mellett – lásd feljebb – szintén kaphat a magára maradt fél özvegyi nyugdíjat. De ez esetben szükséges az is, hogy az elhunyttal annak haláláig legalább tíz évig együtt éljen. Vagy ezen időn belül közös gyermekük szülessen. Ha tehát egy húszéves fiatal nő hozzámegy egy idős férfihoz, két évig együtt él vele, és nem születik gyermekük, özvegyi nyugdíj sincsen.

Hogy mikor jár az öregségi és a rokkantsági nyugdíj, annak nagyon sok esete lehetséges – mondta dr. Schneider Péter. Az élettársi kapcsolatot egyébként sehol nem kell külön bejelenteni, bár ha a felek akarják, megtehetik. A lényeg az érzelmi és gazdasági közösség: a lelki összetartozás és a közös háztartás. Ahogy a régiek találóan mondták: „közös asztal, közös ágy”.

Az özvegyi nyugdíjhoz a fent leírt helyzetben persze igazolni kell: a két fél valóban együtt élt. A házasságkötésről a házassági anyakönyvi kivonat (házasságlevél) tanúskodik, az élettársi kapcsolatról mondjuk a közös rezsiszámlák, tanúk, rokonok, ismerősök. Hozzátéve a fentiekhez: egyáltalán nem mindegy, milyen formában élünk együtt társunkkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!