Hírek

2008.04.01. 18:17

Drágul a cigaretta az adó emelése miatt

Április elsejével a cigaretta jövedéki adójának minimuma a korábbi 13965 forintról, 14460 forintra emelkedett ezer szálanként – közölte Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke. A jövedéki adó egy fix összegből és egy százalékos adóból tevődik össze. A fix összeg a korábbi 7600 forintról 7800 forintra, a százalékos adó pedig a korábbi 28 százalékról 28,2 százalékra nőtt.

Tóth M.

A jövedéki adó emelése miatt várhatóan a közeljövőben drágább lesz a cigaretta. Az áremelés mértéke azonban márkánként eltérő lehet. Az egyik legnagyobb hazai dohányipari cégnél érdeklődésünkre elmondták, hogy az általuk forgalmazott cigaretta átlagosan tíz forinttal drágulnak dobozonként az adóemelés hatására. Mivel az üzletekben egy darabig még az alacsonyabb adóterhelésű cigarettákat is lehet kapni, előfordulhat, hogy az azonos márkájú füstölni valókat egymástól eltérő áron árulják, attól függően, hogy az adójegyet az emelés előtt vagy után helyezték fel a dobozra.

Legközelebb szeptember elsején emelkedik majd a cigaretta jövedéki adója. Akkor a fix összeg 8050 forintra, a százalékos adó pedig 28,3 százalékra nő, azaz 17875 forint lesz a jövedéki adó minimuma. Magyarországnak az év végéig kell teljesítenie az Európai Unió minimális jövedéki adószintre vonatkozó követelményét, ami ezer szálanként 64 euró (azaz 16640 forint).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!