Hírek

2008.04.10. 06:15

Aranyára lesz a húsnak

Húsz százalékkal drágulhat pár hónap alatt a baromfihús, a sertéshús is ötödével emelkedhet. Az egekbe szökő takarmányárak miatt jövőre átlépheti az ezerforintos lélektani határt a csirkecomb kilója.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A csirkecomb kilója augusztusra átlépheti a nyolcszáz forintot
[/caption]Rossz hír a háziasszonyoknak: átlépheti jövőre az ezerforintos lélektani határt a csirkecomb kilónkénti ára. Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint az áremelés a megnövekedett költségek miatt elkerülhetetlen lesz. „A drágulás oka, hogy rettentően magasak a takarmányárak, amelyek költségei beépülnek a baromfiárakba. A másik tényező, hogy a rendkívül nehéz körülmények miatt a termelők nem bírják a versenyt, és felhagynak a baromfitartással. Ez hiányt okoz, s növeli a baromfiárakat” – véli a szakértő. Becslése szerint a csirkecomb kilója augusztusra átlépheti a nyolcszáz forintot. „Első hallásra bátor elképzelésnek hangozhat ez a jóslat a jelenlegi árak ismeretében, de a baromfiszektor költségnövekedése évente 15-20 százalékos.

Ma egy kiló csirkecomb nettó átadási ára 420-450 forint, de a vásárlók már 640-680 forintért jutnak hozzá az üzletekben. Az egyre drágább tenyésztés és feldolgozás miatt augusztusra átlépheti a comb ára a 820-830 forintot, 2009-re pedig meghaladhatja az ezer forintot. A többi baromfitermék, így például a kacsa- és a pulykahús ára is hasonló mértékben, évi 5-10 százalékkal emelkedik az elkövetkező években – vetíti előre Bárány László. Hozzátette, hogy Nyugat-Európában a csirkecombért kilónként 1000-1250, a mellért pedig 1800-2500 forintnak megfelelő eurót kell fizetniük a vásárlóknak. „A hazai árak is természetes módon a nyugatiak felé közelítenek. Miért kellene ugyanazt a terméket,

Most még olcsó a hús

Bontott csirke 671 Ft/kg

Sertéscomb 986 Ft/kg

Rostélyos 1250 Ft/kg

Párizsi 841 Ft/kg

Forrás: KSH, februári adatok

amelynek előállítása gyakran még drágább is itthon, 30-40 százalékkal olcsóbban adni Magyarországon?” – tette fel a költői kérdést az elnök.

A szárnyasok mellett a disznóhúsért is többet kell majd fizetni. A nyár elején ugyanis érdemi emelkedésnek indulhat a sertéshús-készítmények ára. Uniós szakértők szerint az élősertés az elkövetkező hónapokban 10-30 százalékkal drágulhat. „Amennyiben ez bekövetkezik, a feldolgozott húsnál az önköltség növekedése 15-20 százalékos áremelést indokolna” – nyilatkozta lapunknak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Így a sertéscombért a mostani 600-900 forint helyett 700-1100 forintot is fizethetnek augusztusban a vásárlók.

Sertéscomb 986 Ft/kg

Rostélyos 1250 Ft/kg

Párizsi 841 Ft/kg

Forrás: KSH, februári adatok A csirkecomb kilója augusztusra átlépheti a nyolcszáz forintot -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!