Hírek

2008.04.18. 18:30

Akit az Isten is meghallott

Ugyanúgy él, mint régebben – mondja. Jár koncertezni, fellép a dalaival, különböző tévéműsorok gyakori vendége. A szereplések terén Kovács Kati a saját korosztályában listavezető.

Rados Virág

– Milyen érzés, hogy ma is sokat játsszák a dalait?

– Jó, de kicsit szomorú. Az idő múlására emlékeztet. Mert akárhogy szépítjük, belőlem már három nemzedék kitelne. De azért ugrálok ám a teniszpályán. Ha a testet fiatalon tartjuk, a lelkünk is az marad.

– Emlékszem, ahogyan a Ki mit tud?-okon előadta a számait: csak állt leeresztett karokkal, énekelt a mikrofonba. És nyert. Szándékos volt ez az eszköztelenség?

– Ilyen vagyok. Na meg azok nehéz dalok voltak. Aki nagyon énekel, mondjuk Celine Dion, az ma is ilyen stílusban ad elő. Rettentően kell koncentrálni. A show-t megcsinálja a tánckar.

– Kevesen tudják önről, hogy dalszövegeket is ír.

– Bizony, és büszke vagyok rá. Vangelis 1492-jének tizenkét éve én írtam a magyar szövegét, a zeneszerző írásban gratulált hozzá. Az új magyar himnuszként is emlegették. A legnépszerűbb pedig egy paródia lett, a „Hol vagy, Józsi, hol vagy?”

– Az „Add már, Uram, az esőt!” annak idején valóságos kinyilatkoztatásként hatott. Egy fiatal generáció minden ereje összpontosult benne.

– Igazi rock-spirituálé volt. A magyar egyházfő találkozni akart velem, hadd lássa, kinek a hangját hallja meg így az Isten. Mert amikor először énekeltem Koncz Tibor és Szenes Iván dalát, tényleg kitört a régen várt vihar.

– Mit szól ahhoz, hogy egyesek szerint ön jó dzsesszénekesnő is lehetett volna?

– Nekem Ella Fitzgerald a mérce, az operában pedig Maria Callas. Ha újraszülethetnék, a mai eszemmel operaénekes lennék. De annak idején senki nem mondta meg, mit kezdjek ezzel a hanganyaggal.

– Kollégái közül ki áll közel önhöz?

– Én ugyanolyan hallgató vagyok, mint bárki más. A saját felvételeimet nem is hallgatom, csak a kollégáimét. Demjén Ferenc az első számú kedvencem.

– Akad, aki azért szereti önt, mert a legérzelmesebb dalaiban sincs nyoma fölösleges szentimentalizmusnak. Tudatosan alakította ki ezt a stílust?

– Igen. Az „Úgy szeretném meghálálni” kezdetű dalt például szándékosan keményebbre, rockosabbra vettem. Egyébként ez az egyetlenegy, aminél nem örülök, ha másvalaki énekli. Mert a 88 éves édesanyám tőlem szereti hallani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!