Hírek

2008.04.26. 06:19

Aki képes rá, az dolgozzon

Közhasznú munkavégzéshez kötnék a rendszeres szociális segély folyósítását. Emellett akkor sem járna a segély vagy az álláskeresési járadék, ha valakit feketemunkán érnek.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Szakorvos vizsgálja meg, hogy alkalmas-e az álláskereső a munkavégzésre
[/caption]Csak az kaphat a jövőben rendszeres szociális segélyt, aki háromhavonta legalább tizenöt napig közhasznú munkát végez – egyebek mellett ezt is tartalmazza az „Út a munkához” program, amelynek normaszövegét tegnap tárgyalták az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a törvénymódosítási javaslatokat a terveik szerint tavasszal terjesztik az Országgyűlés elé. A tizenöt napos kötelező munka alól a tervezet szerint felmentést kapnak az ötven éven felüliek, illetve azok, akik képzésben vesznek részt. A segélyben részesülők kötelesek lesznek elfogadni a felajánlott állást, ha az egészségi állapotuk alapján el tudják végezni a munkát. A jegyző kezdeményezheti, hogy foglalkoztatás-egészségügyi szakember vizsgálja meg, alkalmas-e az adott személy a munkakör betöltésére.

Rendszeres szociális segélyt annak ítélhet meg a jegyző, aki egészségkárosodott, nem foglalkoztatott, illetve támogatott álláskereső, s a saját és a családja megélhetése máshogy nem biztosított. A támogatásnak nincs fix összege, a család összes jövedelmétől és a létszámától is függ. Ellenben nem haladhatja meg a minimálbér nettó összegét, azaz idén 57270 forintot. A munkavállalói oldal képviselői kifogásolták, hogy több korábbi javaslatukat nem vette figyelembe a tárca. Egyebek mellett azt bírálták, hogy az előterjesztő nem enged abból az elképzelésből, hogy a feketemunkának a dolgozók esetében is legyenek bizonyos következményei. Így ha a rendszeres szociális segélyben vagy álláskeresési járadékban részesülőt feketemunkán kapják, az a segély vagy járadék további folyósításának megszüntetését jelenthetné.

Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy a munkateszt néven ismertté vált kötelezettség jól méri majd a rendszeres szociális segélyben részesülők munkához való viszonyát, így a további közvetítésüket, tartós elhelyezkedésüket teszi könnyebbé. Ebből az eredeti koncepcióból a szaktárca nem engedhet az OÉT munkavállalói oldalának már korábban is hangoztatott kifogásai ellenére sem – hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Start kártya a hátrányos régióban élőknek

A tervek szerint január elsejétől újabb Start kártyát lehet majd igényelni. Az úgynevezett Régió-kártya azoknak a munkaadóknak biztosít járulékkedvezményt, amelyeknek a székhelyük vagy a telephelyük a negyvenhét leghátrányosabb kistérségben van. A kedvezmény három évig jár, ha a munkáltató rendszeres szociális segélyben részesülőt foglalkoztat. A teljes járulékmentességért cserébe a munkaadónak azt is vállalnia kell, hogy a három kedvezményes év után még egy további esztendőig foglalkoztatja a Régió-kártyást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!