Hírek

2008.03.10. 12:57

Rytkó: Jól vizsgázott az új névjegyzék-szabály

Újdonsága ellenére jól vizsgázott az az eljárási szabály, hogy a szavazás napján már senkit nem lehet felvenni a választói névjegyzékbe - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a vasárnapi népszavazásról készített gyorsjelentés ismertetésekor.

BAMA

Az irodavezető emlékeztetett rá: a vasárnapi népszavazáson először alkalmazták azt az új szabályt, hogy a szavazás napján nem lehet senkit felvenni a névjegyzékbe. Mint mondta, féltek, hogy sokan kimaradnak, de nem így történt. A szavazásnál alkalmazott másik új szabály az volt, hogy igazolással csak településenként egy kijelölt szavazókörben lehetett szavazni. A szándék jó, az elképzelt megoldás valószínűleg nem rossz, de ezzel együtt több szavazókörnél, több esetben előfordult, hogy a választópolgároknak sorba kellett állni, elsősorban a délutáni órákban. Javaslatot teszünk arra, hogyan lehet - az eredeti szándék megtartásával - elérni, hogy az állampolgároknak ne kelljen sorba állni a szavazás napján - mondta.

Az irodavezető elmondta: 8 millió 59 ezer választásra jogosultnak küldtek értesítést, végül a névjegyzék karbantartása után, vasárnap lett végleges a szám, és kiderült, hogy Magyarországon 8 millió 35 ezer választásra jogosult van. A népszavazáson a választópolgárok 50,49 százaléka vett részt,  kimagasló volt a részvétel Vas megyében - 55,19 százalék -, a legalacsonyabb pedig Komárom-Esztergom megyében volt, 46,6 százalék,  de még ez is jóval nagyobb, mint általában a népszavazási részvétel. A névjegyzékkel a lebonyolítás során nem volt értékelhető probléma, mint ahogyan nem történt a szavazás rendjét megzavaró rendkívüli esemény sem.

A szavazás zökkenőmentes lebonyolításában 25 ezer választási irodai tag, 55 ezer választott szavazatszámláló bizottsági tag és póttag, valamint 18 ezer pártdelegált vett részt. Az irodavezető elmondta: zökkenőmentes volt a külképviseleti szavazás is, az Országos Választási Központba már megérkeztek az első urnák. A következő három napban valamennyi urnának meg kell érkeznie, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzése után megállapíthassa a népszavazás eredményét. Szigeti Péter, az OVB elnöke elmondta: vasárnapig tíz jogvitát bíráltak el, vasárnap pedig 25 beadvány érkezett a testülethez, ebből ötöt elbíráltak. Mint mondta, lényegesen kevesebb beadvány érkezett a testülethez, mint az országgyűlési képviselő-választás idején.

Az elnök kitért arra: többször találkozott az OVB azzal, hogy a kormány, az önkormányzatok, az állami szervek nem tartoznak a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá, amennyiben a saját feladat- és hatáskörükben megfogalmazottakon belül marad a tevékenységük, de amikor túllépik azt, akkor beléphetnek a választási eljárási törvény hatálya alá. Mint mondta, a jogalkotásnak is tennie kellene a kérdés rendezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!