Hírek

2008.03.11. 15:38

MOK: a háziorvosok finanszírozását kétszeresére kell emelni

A háziorvosok finanszírozását a kétszeresére kell emelni, a vizitdíjbevétel kieső része nélkül ugyanis a praxisok jelentős része csődbe megy - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kedden.

BAMA

„Az egészségügy és különösen a háziorvosi ellátás nem tudja nélkülözni azt a pénzt, amit nem jó technikával, nem jó filozófiával, de igenis eddig az elmúlt egy esztendőben a vizitdíjból megkapott" - fogalmazott az elnök. A köztestület elnöke hozzátette: a praxisfinanszírozás emeléséről, hátteréről szóló levelüket eljuttatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Veres János pénzügyminiszternek, Horváth Ágnes egészségügyi tárcavezetőnek és Kökény Mihálynak, a parlament egészségügyi bizottsága szocialista elnökének.

A kamara által elkészített finanszírozás egy átlagos praxis esetében körülbelül havi 1,13 millió forintot jelentene a mostani megközelítőleg 500-600 ezer forintos havi pénz helyett. A miniszterelnöknek írt levélben a kamara elnöke továbbá úgy fogalmaz: "a háziorvosi kassza éves teljes kiadása a gyógyító-megelőző ellátás terhére kevesebb mint 70 milliárd forint, (...) ennek a megduplázása kezelhető tételt, bőven megtérülő befektetést jelent".

Véleménye szerint azért is sürgős az alapellátó orvosok helyzetének erősítése, mert nagyon sok a nyugdíjas vagy a nyugdíjkorhatár közelében praktizáló orvos, és a megüresedő praxisoknak nem lesz utánpótlása. Éger István kiemelte azt is, az Egészségbiztosítás Alapba befolyó egészségbiztosítási járulékokat csak az egészségügyi ellátásra szabadna fordítani.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!