Hírek

2008.03.18. 13:55

Megállíthatatlanul olvadnak a gleccserek

Az utóbbi időben rekordgyorsasággal olvadnak a gleccserek világszerte – olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi elemzésében.

BAMA

A gleccserek visszahúzódási rátája az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlagosan 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett: leggyorsabban olvadó gleccser, a norvég Breidalblikkbrea egy év alatt 3,1 méterrel húzódott vissza. Mindössze egyetlen - a chilei Echaurren Norte gleccser - amelynek vastagodott a jégpáncélja. Az adatokból egy folyamatosan gyorsuló trend bontakozik ki, amelynek nem látni a végét" - mondta Wilfried Haeberli, a jelentést készítő Gleccserfigyelő Világszolgálat (World Glacier Monitoring Service, WGMS) igazgatója.

A zürichi központú WGMS szakemberei szerint Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet, a világ több pontján pedig egyenesen katasztrófával fenyeget a gleccserolvadás. Például Indiában, ahol a legtöbb folyót a Himalája gleccserei táplálják, vagy Észak-Amerika nyugati partvidékén, ahová a Sziklás-hegységből és a Sierra Nevada hegységből érkeznek a folyók. "A gleccserektől, ezektől a természetes ivóvíztartályoktól milliók, ha nem milliárdok megélhetése függ világszerte a mezőgazdaságban, az iparban és az energiatermelésben" - nyilatkozott Achim Steiner, az UNEP főigazgatója.

A folyamat még visszafordítható, ha a kormányoknak sikerül megegyezésre jutniuk egy szigorúbb károsanyag-kibocsátási rendszerről a 2009-es koppenhágai klímakonferencián. "Ellenkező esetben a gleccserek visszahúzódásához hasonló gyorsasággal fog szűkülni a mozgásterünk" - mondta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!