Hírek

2008.03.05. 15:22

Lomnici: bíró voltam, az is maradok

Bíró voltam, az vagyok, s az is maradok - válaszolta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón a jövőjét firtató újságírói kérdésekre.

BAMA

Emlékeztetett rá, hogy 1945, a Kúria megszűnése óta ő az első bíróból lett elnök, aki korábban csak bíróként dolgozott, s ő az egyetlen, aki elnökként is végig tárgyalt. Tanácselnökként így biztos állásom van - tette hozzá Lomnici Zoltán. A közte és Sólyom László köztársasági elnök között lezajlott négyszemközti megbeszélés kapcsán az államfőt idézte: "Hallgatok, mint a sír". Ehhez tartja magát az LB elnöke is, aki arra kérdésre: vállalná-e tovább jelenlegi megbízatását, annyit mondott: a köztársasági elnök joga a jelölés, a szakmai alkalmasságról az OIT dönt, majd az Országgyűlés kétharmados többséggel választ főbírót, írja az MTI.

Lomnici Zoltán mandátuma június 26-án jár le, addig - szavai szerint - teszi a dolgát, s részt vesz valamennyi megyei, illetve ítélőtáblán tartott összbírói értekezleten. Újságírói kérdésre annyit megjegyzett: Nyugat-Európában az ilyen döntéseket a mandátum lejárta előtt 2-3 hónappal hozzák nyilvánosságra, előtte fél évvel nincs értelme. Ezzel arra a már korábban megjelent hírre reagált, miszerint Sólyom László köztársasági elnök mást jelöl a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!