Hírek

2008.03.28. 16:03

Kármán Irén pert nyert a rendőrség ellen

Kötelezte a Fővárosi Bíróság az Országos Rendőr-főkapitányságot a Kármán Irén által indított perben, hogy megismerhetővé tegye az olajügyekkel kapcsolatos dokumentumokat

hvg.hu

Kötelezte a Fővárosi Bíróság az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) a Kármán Irén által indított perben arra, hogy megismerhetővé tegye számára azokat az olajügyekkel kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket kitakarva nyilvánossá tettek, majd nem sokkal később levettek a rendőrség honlapjáról.

Kármán Irén hosszú időn át szorgalmazta, hogy megnyissák a titkosított olajaktákat. Ez tavaly végre megtörtént, ám a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és az ORFK által nyilvánosságra hozott dokumentumokból gyakorlatilag semmi sem derül ki, azokból ugyanis – személyiségi jogok védelmére hivatkozva – szinte mindent kitakartak. Ahogy a dokumentumfilmes fogalmazott a hvg.hu-nak, csak a kötőszavakat és az iratok iktatószámait hagyták olvashatóan a szövegekben, és ezzel megakadályozták a további tényfeltárás lehetőségét.

„Való igaz, hogy védeni kell, így nem szabad megismerhetővé tenni a magánszemélyeknek és a cégeknek a személyes adatait, de álláspontom szerint megszűnt cégeknek nincs jogalanyiságuk, így az ő személyes jogaikat nem kell védeni. Ennek kimondására Baltay Leventévél, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet ügyvédjének segítségével államigazgatási pert indítottam a Fővárosi Bíróságon, az első tárgyalási nap 2008. március 27-én volt.”

Kármán véleményét a csütörtöki tárgyaláson természetesen támadta az ORFK, mégpedig arra hivatkozva, hogy még a megszűnt cégek adataiból is vissza lehetne következtetni magánszemélyekre. Ami viszont Kármán Irén felperes és jogi képviselője szerint következtetés, nem pedig tényközlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!