Hírek

2008.03.19. 12:42

Gyurcsány: békésebb volt az idei március tizenötödike

A miniszterelnök szerint a március 15-i ünnep békésebb, nyugodtabb volt idén, mint az előző években; ennek oka főleg közéleti és politikai természetű, illetve annak köszönhető, hogy a rendőrség "megtanulta a leckéjét" - erről Gyurcsány Ferenc annak kapcsán beszélt, hogy a Parlamentben 15 rendőrt elismerő oklevélben részesített a nemzeti ünnepen végzett munkájukért.

BAMA

"A magyar rendőrség az elmúlt pár év tapasztalata alapján is nagyobbrészt megtanulta a leckéjét: tudja hogyan és milyen módon  lehet, kell kezelni az utcai rendbontókat, hogyan kell eljárni a  törvényes rend megsértőivel szemben" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: látja, hogy ez a tanulás hosszabb folyamat, és most is  voltak olyan események, amelyek a rendőrséget is elgondolkodtatásra, következtetések levonására késztették, ugyanakkor összességében úgy gondolja, hogy "messze az előző éveket meghaladó felkészüléssel és  sikerrel tette a rendőrség a dolgát".

Az ünnep fontosságát hangsúlyozva a kormányfő azt mondta: az elmúlt másfél évben az ünnepekre való várakozás nem csak az öröm  izgalmát jelentette, hanem voltak, akik a féltés hangján szóltak, és a várt örömöt az aggodalom is beárnyékolta. Hogy azt keressük-e az ünnepeken, ami a közösséget összeköti, vagy azoknak a vitáknak radikális, helyenként szélsőséges, nem egy esetben a nyugalmat, biztonságot sértő megnyilvánulásait hozza az ünnep, amire az elmúlt években már volt tapasztalat - tette hozzá. A miniszterelnök szerint az idei március 15-i ünnep nyugodtabb,  békésebb volt az előző évieknél, ugyanakkor nem volt konfliktus  nélküli. 

Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy a jövőben a  rendőrségnek egyre kevésbé kell közreműködnie abban, hogy az ünnep  örömöt okozzon. Az ünnepségen - amelyen a rendőri és a minisztériumi felső vezetés is jelen volt - a miniszterelnök köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendőrség mellett az ünnep lebonyolításában részt vettek, és külön megköszönte az operatív törzs munkáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!