Hírek

2008.02.24. 15:33

Sorstöredékek síndarabja

Bár legutóbb humoros filmszerepekben láthattuk, Rudolf Péter az ellentmondó érzelmeket kiváltó szerepekben érzi jól magát. Legújabb rendezése, a Keleti pu. szerinte olyan, mint egy kirakós játék.

Dián Tamás

– Hogy született a Keleti pu. című darab?

– Bár többnyire autóval járok, egyszer vonattal kellett mennem valahová és a szerelvény késett. A várakozás alatt volt időm megfigyelni, hányféle ember és sors vonul fel a peronon, így született meg bennem a „síndarab”ötlete, ami fÕleg Bús Gábor Olivér és Hársing Hilda műve.

– Műfaját tekintve hová sorolná?

– Nehéz ilyen meghatározást mondani. A színpadon látszólag egymástól független jelenetek zajlanak, amelyek mégis valahogy egymásba kapaszkodnak. Olyan az egész, mint egy puzzle, amely csak a végén áll össze egyetlen egésszé. Ez egy groteszk és lírai elemekkel átszőtt eklektikus darab, amely arról szól, hogy bajban a homo sapiens, s bajban vagyunk, mi, magyarok.

– Szerzője és rendezője a darabnak, de nem szerepel benne. Miért?

– Skizofrén állapot lenne egyszerre irányítani, és közben játszani. Ez filmben is nehéz, de ott vannak leállások, és a technika is segít. Ez a darab egyébként is nagy koncentrációt és alázatot kíván, mivel előfordul, hogy olykor tizenhat ember van egyszerre a színpadon.

Rudolf Péter

Született: 1959. október 15-én

Tanulmányai: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1983)

Pályája: Vígszínház (1982-1998), jelenleg az Új Színház művészeti vezetője

Elismerései: Veszprémi tv fesztivál legjobb férfialakítás díja (1986), Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (1990), Jászai Mari-díj (1991), Rádiókritikusok díja, Tv-nívódíjak, Ajtay-gyűrű (1996), Erzsébet-díj.

– Önt az utóbbi idÕben humoros filmekben láthattuk. Ez már tendencia?

– Nézze, ha egy színész habitusából összeáll egy kép, az még nem biztos, hogy fedi a valóságot. Én például leginkább azokat a kihívásokat élvezem, amikor ellentétes érzelmeket kell egyszerre megjeleníteni. Ilyen például az És Rómeó és Júlia, ahol a kezdetben még viháncoló kamaszok a végén már szipognak.

– A Puskás életéről szóló játékfilmmel mikor kezd foglalkozni?

– Erről még nagyon korai beszélni, babonából nem is szeretnék belemenni a részletekbe. Az biztos, életem nagy lehetősége lenne. Ha megrendezhetem, akkor csak ez fogja kitölteni az életemet.

– Lesz harmadik része az Üvegtigrisnek?

– Csak az újabb bőr lenyúzása miatt nem vágunk bele. Amikor majd a szerzővel, Bús Gábor Olivérrel úgy érezzük, összegyűlt annyi élmény, hogy az eredeti történet hangulatát és a szereplők karakterét megőrizve újat tudunk mondani, akkor belevágunk. Egyébként majdnem biztos vagyok benne, hogy megcsináljuk.

Dián Tamás Rudolf Péter Született: 1959. október 15-én

Tanulmányai: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1983)

Pályája: Vígszínház (1982-1998), jelenleg az Új Színház művészeti vezetője

Elismerései: Veszprémi tv fesztivál legjobb férfialakítás díja (1986), Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (1990), Jászai Mari-díj (1991), Rádiókritikusok díja, Tv-nívódíjak, Ajtay-gyűrű (1996), Erzsébet-díj. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!