Hírek

2008.01.28. 14:24

Kicsi a lakásom, fölfelé építkeznék, a padlástérbe

ENGEDÉLYEZTETÉS - Olvasónk egy társasház legfelső emeletén lakik. Szeretné beépíteni a fölötte lévő üres padlásteret. Kérdése: kell-e ehhez az összes lakó beleegyezése és új helyrajzi szám?

R. V.

Igen, ez olyan kérés, amelyre minden lakónak (tulajdonostársnak) az áldását kell adnia. Erre a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A padlástér ugyanis osztatlan közös tulajdon, tehát mindenkié. Senkitől sem lehet elvárni, hogy csak úgy simán lemondjon arról, ami az övé is, és amit ő is használhat.

Az eljárás a következő. Szólni kell a közös képviselőnek, hogy segítsen. Össze kell hívni a közgyűlést, amelyen erről döntenek. Vagy megvárni a következőt, és a fenti ügyet jelölni meg egyik napirendi pontként. A lakók szavazattal határoznak a padlástér sorsáról. Aki nem tud jelen lenni, az meghatalmazást adhat valamelyik lakótársának, hogy képviselje őt.
Ha a tulajdonostársak beleegyeztek a változásba, a társasház alapító okiratát módosítani kell. Hiszen megváltoznak majd a tulajdonviszonyok és -arányok. Ezt a dokumentumnak szükséges tartalmaznia. A módosított alapító okiratot el kell küldeni a földhivatalnak, amely albetétet fog bejegyezni a padlástér megvásárolandó részére. Egyszerűbben: albetétesíti azt.

Ezután kötheti meg a kedves olvasó az adásvételi szeződést a társasházzal, vagyis tulajdonostársaival. Így szerez tulajdonjogot a padlástér megfelelő, kiszemelt részén. Az ilyen ügyek sokszor nehézkesen mennek, és sok időbe telnek – figyelmeztet dr. Schneider Péter ügyvéd. Főképpen azért, mert mindig van egy-két lakó, aki nem akar beleegyezni abba, hogy eladják a padlásteret. Az emberek tartanak a változástól. Lehet, hogy mindenkit nekünk kell meggyőznünk, hogy a változás kedvező lesz számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!