Hírek

2007.11.24. 17:19

Karácsonyi vásár – csak pórul ne járjunk!

Olvasónk sok ajándékkal készül a karácsonyra, köztük nagy értékű árucikkekkel. Arra kíváncsi, mire figyeljen feltétlenül, hogy ne járjon pórul a vásárlás után.

Rados Virág

Mindenképpen őrizzük meg a megvásárolt árucikk számláját – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A magyar nyelvű használati útmutatót úgyszintén, amelyet egyébként minden termékhez kötelező mellékelni. Ha nem kapunk ilyet, kérjünk. Ha nincsen, írjuk be panaszunkat a vásárlók könyvébe. Az észrevételre 30 napon belül kötelesek válaszolni. Amennyiben nem teszik, ezt bejelenthetjük a fogyasztóvédelemnél.

A jótállással kapcsolatos kérdések szintén fontosak. Figyelem! A jótállás kötelező. Azt jelenti, hogy a kereskedő garantálja: a termék egy évig biztosan alkalmas a használatra. Ha tehát az áruról kiderül, hogy nem működik, az üzlet köteles azt megjavítani vagy hibátlanra cserélni. Ha egyik sem megy, vissza kell adniuk a pénzt.

A garancialevél a nagyobb értékű termékeknél játszhat fontos szerepet. Ha például egy DVD-lejátszó a vásárlás után meghatározott időn belül elromlik, a hibát a szakszerviznek ki kell javítania. Vagy az ismertetet módon eljárnia.

A ruhaneműt a kereskedő nem köteles kicserélni csak azért, mert rossz a méret, vagy nem tetszik a szín. Mégis kérdezzük meg, hajlandó-e az üzlet ilyen cserére, mert akadnak, akik vállalják.

Az utcai árusokkal legyünk különösen óvatosak. Előfordul, hogy nem adnak számlát. Vagy ha mégis, akkor azon gyakran valami különös telephely szerepel. Megtörténhet, hogy ez nem létezik, és az árus az ünnep után „felszívódik”. Az utcai kereskedők áruja (pl. karácsonyfa-füzér) sokszor nem felel meg a biztonsági előírásoknak. A veszélyes termék pedig hiába olcsó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!