Hírek

2007.10.05. 15:18

Újabb olajakták titkosítását oldják fel

Az olajügyekben keletkezett titkos iratok közül a jövő hét elejétől a Nemzeti Nyomozó Iroda felszabadított aktái felkerülnek a rendőrség internetes honlapjára, majd még október vége előtt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán (VPOP) fejeződik be a felülvizsgálat.

mti

Erről az olajügyekben keletkezett titkos iratok felszabadításával foglalkozó tárcaközi bizottság tájékoztatott pénteken. A bizottság pénteki ülésén a titkosítás feloldásának és az iratok adatvédelmi szempontból szükséges anonimizálásának folyamatát tekintette át. A szolgálatoknál lévő olajügyi iratok minősítésének átvizsgálását először a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) végezte el és október 2-án számos dokumentumot nyilvánosságra hozott. Az NBH internetes oldalán húsz dokumentum található, van közöttük olyan, amelyet eredetileg 2078-ig titkosítottak. Az anyagokból minden személyes adatot kihúztak.

Ezen a héten a Nemzetbiztonsági Iroda is feltette internetes lapjára a Pallag-bizottság munkája során keletkezett, az NBI kezelésében lévő és nyilvánosságra hozható iratokat, összesen 29 oldalt. A bizottság a jövő héten tartja következő ülését. A kormány június végén hozott létre munkacsoportot a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag vizsgálatára, illetve  titkosításának felülvizsgálatára. A munkacsoportban valamennyi titokgazda képviselteti magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!