Hírek

2007.10.10. 18:00

Tízezer forinttal többet fizethet évente egy család

Januártól 5-10 százalékkal nőhet a lakossági áramár: egy kilowattért 41-42 forintot kell majd fizetni. A jövő évben negyedévente emelkedhet az ár.

Németh Márk

Jobban oda kell figyelni majd januártól a felesleges áramfogyasztás elkerülésére, a nem használt háztartási berendezések kikapcsolására. Az év elejétől ugyanis kilowattóránként 2-4 forinttal többet kell majd fizetni az áramért. Ez egy átlagos család mostani hét-nyolcezer forintos villanyszámláját majdnem ezer forinttal dobja meg havonta, ami éves szinten akár tízezer forintnál is nagyobb többletkiadást okozhat.

Az áremelés mértékéről a Magyar Energia Hivatal (MEH) tesz javaslatot a kormánynak. „Összességében 5-10 százalék közötti emelést javaslunk januártól a lakosságot is ellátó szolgáltatók végfelhasználói árában” – mondta egy szakmai konferencián Horváth J. Ferenc, a MEH elnöke. A pontos januári díjról szóló rendeletet várhatóan december közepén fogadják el.

A jelenlegi 37-38 forintos kilowattóránkénti lakossági ár így 41-42 forintra nőhet az év elejétől. Azt követően három havonta módosulhat az áram ára a szolgáltatók által benyújtott javaslatok alapján, amelyeket az energiahivatal bírál el – tájékoztatta lapunkat Dr. Szöllősi László, a MEH főosztályvezetője. Azaz ha a piaci mozgások úgy alakulnak (növekszik például az áram előállításának költsége), akkor negyedévente tarthatunk újabb drágulástól, vagy kedvezőbb esetben remélhetünk árcsökkenést.
Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója szerint drasztikus emelkedésre később sem kell számítani. „Bár januártól nincs tényleges hatósági lakossági gázár, az erős tarifaellenőrzés azonban jól körülbástyázta a szolgáltatókat, hogy ne emelhessék kényükre-kedvükre az áram árát” – mondta.

Ezreket lehet spórolni a háztartási gépek okos használatával

Kis odafigyeléssel érezhetően csökkenteni lehet egy háztartás áramfogyasztását, s így egyben a hónap végi villanyszámla összegét. Érdemes például áttekinteni, hogy kell-e annyit vasalni, ami a mostani árakon óránként 80 forintba kerül. Főzéskor pedig érdemes akkora edényt használni, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik, hogy ne vesszen kárba a felesleges energia. Egy négyszemélyes ebéd elkészítése, vagy kilenc liter kávé főzése során nagyjából 2 kilowattóra energiát fogyaszt egy kerámialapos tűzhely. Ugyanennyi elektromos energiát emészt fel 1 nap alatt a hűtőgép, egy alkalommal az automata mosógép, illetve 11 órányi televíziónézés.

Az áram végfelhasználói ára két fő tényezőből tevődik össze: az áram, mint különböző erőművek által előállított termék tényleges árából, amit az befolyásol, hogy mennyibe kerül az előállításoz szükséges tüzelőanyag, s mekkora a kereslet az európai piacon, illetve a hálózati díjból, amely a „házhozszállítás”, azaz a vezetékhasználat költséget foglalja magába. Utóbbit a piacnyitás ellenére továbbra is a hatóság állapítja meg, s a kormány dönt a mértékéről.

Az árampiac a jövő év elejétől teljesen nyitottá válik, ami azt jelenti, hogy az összes lakossági fogyasztó szabadon dönheti el, hogy melyik szolgáltatótól vásárolja az energiát. Eddig ez földrajzilag kötött volt. De nem szükséges váltani: ha nem akarnak a szabad piacra lépni, a lakossági fogyasztóknak és a kisfogyasztású kisvállalkozóknak nem kell új szerződést kötniük, továbbra is maradhatnak a régi szolgáltatójuknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!