Hírek

2007.10.13. 16:01

Szépség sorozatgyártásban

A tehetség önmagában nem elég, gyártóra is szükség van ahhoz, hogy az ötletből termék legyen. A Design Héten jó alkalom arra, hogy a gyártó és a tervező egymásra találjon. A vásárló örömére. A formatervezett termékek a hiedelemmel ellentétben már nem elérhetetlenek.

Hegedűs Rita

A Design Hét célja, hogy közelebb hozza a mindennapi emberekhez a formatervezést, hogy ne csak az egyedi, megfizethetetlen termékek jussanak az eszünkbe a szó hallatán. Hiszen a mindennapi termék csomagolását is designerek találják ki. A formatervező munkája van a fogkefében, a bútorban, a ruhában, az evőeszközökben, gyakorlatilag az összes tárgyban. A design a mindennapok alkotórésze. Kikerülni sem tudjuk. Mindenki szereti a szépet, mindenki szereti magát szép tárgyakkal körülvenni.

Sárossy Zsuzsa design menedzser dolga, hogy megismertesse a gyártókat a tervezőkkel, hiszen a tervezők általában nem értenek ahhoz, hogy önmagukat menedzseljék. Sárossy úgy véli, hogy minden termék esetében legfontosabb a funkcionalizmus. „A tervezőnek ezt kell szem előtt tartania. Bármilyen furcsának is hangzik, az egyedi tárgyak tervezésénél a legfontosabb szempont a sorozatgyárthatóság."

Magyarországon azért vált a design az exkluzív termékek szinonimájává, mert egyszerűen nem volt a tervezők mögött gyár. Sárossy szerint ezért lett olyan erős nálunk a kézművesség. Ha a mesterek mögött nincs ipari háttér, az üvegesek, porcelánosok, bőrösök, textilesek egyszerűen nem tudnak a nagyközönség számára dolgozni.”

A Design Hét egyik legfontosabb programja a Próbajárat volt. Pályázatot hirdettek, amely eredményeképp végül 86 friss diplomás tervezőnek megadatott, hogy a főváros 57 frekventált pontján kiállítson egy hétig. A cél itt is a kommunikáció volt a tervezők és az üzletek között. : „Már a hét közepén előfordult, hogy megbízást kapott a tervező. De hát épp ez a lényeg! Hogy megismerjék egymást!” - tette hozzá Sárossy Zsuzsa.
Koós Pál formatervező művész hangfalaival a Magyar Formatervezési Díj Termék-kategória egyik nyertese lett. Tíz éve végzett, mégsem szakadt el az egyetemtől, jelenleg tanszékvezető-helyettesként formatervezést tanít.

Azon szerencsések közé tartozik, akinek a művére már van gyártó. „Az egyetem alatt elkezdtem dolgozni egy formatervező stúdióban. A gyártóval magam vettem föl a kapcsolatot, hamarosan a bemutatótermekbe kerülnek a hangfalaim. De optimális esetben ennek fordítva kéne működnie.” Azt szokta tanácsolni végzős diákjainak, hogy ha kellő affinitással rendelkeznek, akkor fogjanak saját vállalkozásba. Szerinte ez működőképes, csak nagyon sok energiát igényel.  A másik út az, ha sikerül elhelyezkedni egy középkategóriás cégnél formatervezőként. Mostanában erre viszonylag nagy a kereslet. A harmadik megoldás pedig az, ha valaki külföldön próbál szerencsét.

„Olyan színvonalú tervezők kerülnek ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről (volt Iparművészeti Egyetem), akik a világ bármely pontján megállják a helyüket. Világcégeknél dolgoznak végzőseink.
Magony Zsuzsanna táskából kabáttá alakítható modelljével nyert a Diákmunka kategóriában. Friss diplomás, és még nincs gyártója. „Nagyon az elején járok, varrodát szeretnék találni. Azon is gondolkozom, hogy design menedzserhez fordulok, annak ellenére, hogy magam is elvégeztem ezt a szakot. A tervezést és a menedzselést nem lehet egyszerre csinálni. Olyan, mintha két agy kéne hozzá.” Elmondta, a tervezésnél az volt a fő célja, hogy a funkció rejtve maradjon, és az elegancia kerüljön előtérbe. „A funkcionalizmus és az esztétika nem működik egymás nélkül. Ez benne a kihívás!”

Az általunk megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a film és színházi fesztiválok mintájára az lenne a cél, hogy a Design Hét is beépüljön a köztudatba, és az emberek várják, készüljenek rá.

Wasárnapi Művész Piac, WAMP
Az októberi WAMP a Design Hét záróeseményeként kerül megrendezésre az Erzsébet téren a hétvégén. A már másfél éve működő havi design piacon ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegesek, játékkészítők mellett több galéria és tervező is képviselteti magát. A megszokott résztvevőkön kívül most10 fiatal diplomás mutatja be és árusítja munkáit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!