Hírek

2007.10.05. 16:51

Szakszerűtlen után jogszerűnek minősítették a rendőri intézkedést

Jogszerűek és szakszerűek voltak a rendzavaró futballszurkolók elleni rendőri intézkedések a szeptember 22-i Nyíregyháza-Debrecen labdarúgó Soproni Liga-mérkőzés előtt, alatt és után – állapította meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság belső vizsgálata.

BAMA

Bencze József országos rendőrkapitány hétfőn még szakszerűtlennek minősítette a mérkőzés rendőri biztosítását, illetve az intézkedéseknek egy részét, s fegyelmi eljárás lefolytatására utasította a megyei kapitányt. Andrékó János dandártábornok kijelentette, hogy a vizsgálatokat tovább folytatják, mivel lehettek hibák, vagy inkább nem szerencsés döntések a rendőrségi intézkedések során. Ilyennek említette például azt, hogy amikor a stadionba kísért debreceni szurkolók át akarták törni a rendőri biztosítást, a csoportot kísérő sorfal megerősítésére három lovas rendőrt küldtek. Andrékó elismerte, hogy „más lehetőség ugyan nem állt gyorsan rendelkezésre az erősítéshez, mint a csoportot kísérő három lovas rendőr, de talán nem volt szerencsés a döntés”. Magyarázatként elmondta, hogy a debreceni szurkolók ekkor dobálni és rugdosni kezdték a lovakat, az egyik megsérült, megrémült állat belerohant a tömegbe, szerencsére senki nem sérült meg.

A szabolcsi rendőrök figyelmét a debreceni kollégák jóval a meccs előtt felhívták arra, hogy a bajnokcsapatot népes szurkológárda, közöttük igen agresszív szurkolók is elkísérik majd el a találkozóra. A rendőrség ennek megfelelően készült – bár a mérkőzést a szövetség nem illetékes bizottsága nem minősítette kiemelt kockázatúnak – 230 rendőrt, köztük debrecenieket, miskolciakat és budapestieket rendeltek be szolgálatra. A város több pontján már jóval a meccs előtt verekedések törtek ki a hazai és a vendégdrukkerek között, további 30 rendőrt riasztottak, így a mérkőzés biztosítása 6,5 millió forintba került. Jelenleg nincs arra jogi lehetőség, hogy ezeket a költségeket nem tudják áthárítani a klubokra. A stadionon belül történt rendbontások költségeit ráterhelhetik a rendező, nyíregyházi klubra, a számlát be is nyújtják. A nyíregyházi klub eldöntheti, hogy kérik-e majd annak megtérítését a debreceni egyesülettől, mivel az ő szurkolóik voltak a rendbontók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság két debreceni szurkolót 40, illetve 15 napos elzárásra ítélt. Andrékó visszautasította azokat a szerinte „szélsőséges, igaztalan” vádakat, amelyekkel újságírók és politikusok is illették a szabolcsi rendőröket az intézkedéseik miatt, s megjegyezte: ezt levélben is megteszi az érintetteknél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!