Hírek

2007.10.20. 19:14

Soha ennyi filmet nem neveztek Oscar-díjra

Rekordszámú ország nevezte be egy-egy produkcióját a 2008-as legjobb külföldi film Oscar-díjért folyó versenybe - jelentette be szerdán Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöke.

BAMA

Első ízben küldött jelöltet a válogatásra Azerbajdzsán és Írország. A kaukázusi országot Farid Gumbatov Caucasia című filmje, az íreket pedig Tom Collins Kings című drámája képviseli.  Magyarország Pálfi György Taxidermia című, több nemzetközi fesztiválon bizonyított, a 37. Magyar Filmszemlén fődíjat nyert filmjét küldte a filmipar legfontosabb elismerésével jutalmazott megmérettetésre. Ausztria Stefan Ruzowitzky A hamisítók című filmjét nevezte, Csehország pedig  a már nálunk is vetített Jirí Menzel rendezésével készült Őfelsége pincére voltam-at jelölte versenyre. Menzel mozija a Berlinalén a külföldi zsűri díját kapta, és ha a filmakadémia tagjait is meggyőzi, akkor a cseh rendezőnek ez lehetne a második Oscar-díja.

A 80. Oscar-díjkiosztó akadémiai nevezéseit 2008. január 22-én, kedden hozzák nyilvánosságra. A jubileumi díjátadó ceremóniára február 24-én kerül sor a hollywoodi Kodak Színházban. Az akadémia honlapjára egyúttal az a hír is felkerült, hogy az ABC televíziós társaság által közvetített Oscar-show házigazdája Jon Stewart színész-producer lesz, aki 2006-ban már kipróbálhatta magát a műsorvezető szerepében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!