Hírek

2007.10.19. 17:55

Öt-hét százalékkal emelkedhetnek az új lakások árai

A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára 2007-ben éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik – derül ki az Ecostat harmadik negyedévi ingatlanbarométeréből

T. M.

A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára 2007-ben éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik – derül ki az Ecostat harmadik negyedévi ingatlanbarométeréből. A legkeresettebb, nagyméretű és jó felszereltségű lakások akár 10 százalékkal is drágulhatnak, a rosszabb minőségű tömeg-lakások árnövekedése az 5-7 százalékos áremelkedést sem érik el.

Összességében legnagyobb mértékű átlagos árnövekedést az építőanyag-áraknál (9,4 százalék), az építési-szerelési tevékenységeknél (8,2 százalék) és a tervezési díjaknál (7,8 százalék) prognosztizálnak.

A megszorításokkal járó erőteljes reálbércsökkenés ugyanakkor érzékelteti hatását a lakáshitel-piacon. A bankok jelzései szerint a lakáshitelek felvételének üteme visszaesett. A hitelállomány tavaly ilyenkor 6,2 százalékkal gyarapodott, idén január-márciusban azonban fele ekkora ütemben, 3,3 százalékkal nőtt. A kedvezőbb kamatfeltételek és az enyhébb kötöttségek miatt a lakossági hiteleket majdnem teljes egészében devizában, szinte kizárólag svájci frankban veszik fel. A stabil forint fokozza a deviza alapú hitelek iránti bizalmat. A piaci alapú hitelek átlagos nagysága 5,5 millió forint ingatlanonként.

A piaci verseny – és hangsúlyosan a minimális önerővel igénybe vehető lízinghitelek – egyre inkább rákényszeríti a bankokat, hogy alacsony kezdőrészletű konstrukciókkal csábítsák a hitelfelvevőket. Jövedelem alapon, újépítésű lakásra megjelentek a ténylegesen 0 százalékos önerős hitelek. Megjegyzendő, hogy az önerő mértéke nem csak a bankoktól függ, az eladó (beruházó) is feltételként szabhat valamennyi szerződéskötéskor fizetendő részletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!