Hírek

2007.10.03. 17:33

Összeférhetetlenségi vita rosszullétig

Az MSZP-frakció nem fogadta lelkesen a kormányfő javaslatát a polgármesterek és a parlamenti képviselők összeférhetetlenségéről. A koalíciós partner nem támogatja, a Fidesz szerint ez csak egy figyelemelterelő gumicsont.

Éber Sándor

Gyurcsány Ferenc javaslata a képviselők összeférhetetlenségéről még a szocialista frakcióban is vihart keltett, Karsai József például egyenesen rosszul lett a kedd esti vita hevében. „Megalázó és méltatlan, hogy a Zuschlag-üggyel egy fronton tárgyalnak arról, összeférhető, vagy összeférhetetlen, hogy egyszerre legyen valaki polgármester és országgyűlési képviselő” – mondta lapunknak Battonya MSZP-s polgármestere.

Karsai a választások előtt helyeselte a kormányfő ösztönzését, mely szerint a polgármesterek induljanak el a parlamenti helyekért, mivel így többet tudunk segíteni az embereknek. „Ha ő egyszerre lehet miniszterelnök és pártelnök, miért tartja összeférhetetlennek, hogy mi polgármesterek és képviselők is vagyunk egyszerre?” – utalt a miniszterelnökre Karsai, akinek annyira felment a vérnyomása, hogy ki kellett hívni a mentőket.

A kormányfő szerdán a frakcióülésről azt nyilatkozta, hogy az összeférhetetlenségről a frakcióban arról van vita, hogy meddig szolgálja az a közös érdekeket, ha valaki az országgyűlési képviselőség mellett helyi vagy megyei önkormányzati képviselő, illetve polgármester is. A 190 fős szocialista frakcióból mintegy száz képviselőnek van önkormányzati tisztsége. Az összeférhetetlenségre vonatkozna az is, hogy a pályázati pénzekhez nem férhetne hozzá a kormány egyetlen egy tagja sem, a kormánytag vállalata sem, illetve azok sem, akik a pályázat környékén bármit tettek.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta szerdán a közszolgálati televízióban, hogy nem támogatjuk, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti  képviselők legyenek. Ugyanakkor hozzátette: „jogos elvárás a magyar társadalomtól,  hogy ezen a területen tiszta helyzet legyen."

Kósa: Gyurcsány mondjon le a gumicsont helyett

„A javaslat mindössze kommunikációs fogás, nem a polgármesterek nyelték el a pénzeket” – mondta lapunknak Hargitai János KDNP-s képviselő. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke nem érti miért a polgármesterekkel van a baj, akik professzionális politikusok míg azok a képviselők, akik ügyvédek vagy orvosok tovább folytathatják praxisukat.
„1990 és 1994 között a két tisztség szét volt választva, az MSZP-SZDSZ kormány tette lehetővé a polgármestereknek is a parlamenti képviselőséget az 1994-es önkormányzati választások előtt” – emlékeztette lapunkat Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője szerint egy fenékkel nem lehet két lovat megülni, mindkét tisztség egész embert kíván.

„Teljesen jelentéktelen és mellékes a javaslatcsomag, gumicsont” – mondta lapunknak Kósa Lajos. Debrecen fideszes polgármestere szerint eddig sem a szabályokkal volt gond, mivel lopni eddig sem lehetett, ezért ha a kormányfő tényleg meg akarja a tisztítani a közéletet, akkor mondjon le, Veres János pénzügyminiszter felmentése után.

„Jó a településeknek, ha a polgármesterük országgyűlési képviselő, mert hatékonyabban tud működni, és jó a  törvényhozásnak, ha vannak önkormányzati vezető tagjai is” – vélte Botka László MSZP-s honatya. Szeged polgármestere szerint a jelenlegi magyar gyakorlat működőképes, de támogatja a miniszterelnök javaslatát, ha széleskörű politikai és társadalmi konszenzus áll mögötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!