Hírek

2007.10.04. 15:41

Orosz titkosszolgák nyílt belháborúja

Szövevényes krimire kezd hasonlítani az a hatalmi harc, amely immár nyilvánosan zajlik az oroszországi titkosszolgálatok között.

Csák E.

A botrány kedden robbant ki, amikor a repülőtéren őrizetbe vették a kábítószerkereskedelem üldözésére hivatott hatóság vezetőjét, továbbá két munkatársát. A külföldről hazaérkező Alekszandr Bulbov értesülhetett a letartóztatás tervéről, mert kirendelte a reptérre saját testőrségét is, a nemzetbiztonságiak azonban egy másik kijáraton át kicsempészték a tábornokot és társait; néhányukat a bíróság máris előzetes letartóztatásba helyezte.

A szűkszavú hivatalos indoklás szerint Bulbovot azzal gyanúsítják, hogy lehallgattatta az egymással rivalizáló titkosszolgálatok vezetőinek telefonbeszélgetéseit, s jó pénzért eladta a szalagokat. A sajtóban folyó találgatás messzebbre megy. A Tvoj gyeny azt írja, a tábornok narkócsempész hálózatot működtetett, egy másik feltevés szerint azonban épp azért fogták le, mert meg akarják bosszulni két hasonló bűnügy leleplezését.
A The New Times hírmagyarázója úgy véli: a titkosszolgálatok azért estek nyíltan egymásnak, mert a hatalmi csoportok „leírták” Putyin elnököt, mint az ország stabilitásának legmagasabb szintű biztosítékát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!