Hírek

2007.10.05. 06:12

Megújulhatnak a gyógyfürdők és a kisvasutak

Csütörtökön írták ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv első turisztikai pályázatait. Az összesen 58 milliárd forintos keretből elsősorban az egészségturizmust szolgáló beruházásokra jut, de nem maradhat ki a kulturális és a borturizmus fejlesztése sem.

Tóth Marcella

Csütörtökön jelentek meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján (www.nfu.hu) az első turisztikai pályázatok az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként. A hét régió, illetve a Balaton környékét fejlesztő, mintegy kétszázötven programra összesen több mint 58 milliárd forint uniós forrás jut. Egyebek között a termál- és gyógyfürdők fejlesztésére, várak, kastélyok turisztikai célú hasznosítására, múzeumok bővítésére, régészeti lelőhelyek látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztésére, természetvédelmi látogatóközpontok, téma- és kalandparkok kialakítására lehet forrásokat igényelni. Emellett pályázni lehet rendezvények infrastrukturális hátterének, valamint sport- és konferencia létesítmények turisztikai célú fejlesztésére, kisvasutak korszerűsítésére, a programokhoz kapcsolódó képzések és marketingtevékenység támogatására is.
 
A Balaton kiemelt jelentőségű a magyar idegenforgalomban, ezért erre a térségre külön pályázatot írt ki az NFÜ. A program révén egyebek között megújulhatnak a balatoni strandok, új kerékpárutak épülhetnek, s korszerűsödhetnek a termál-és gyógyfürdők. Költségvetési szervek és intézményeik, nonprofit szervezetek, vállalkozások, szakmai szervezetek és felsőoktatási intézmények egyaránt pályázhatnak. A kérelmeket 2007. november 26. és 2008. március 3. között kell benyújtani. A következő hónapokban újabb idegenforgalmi témájú pályázatok jelennek majd meg. A turisztikai szálláshelyek létesítésére és bővítésére igénybe vehető 26 milliárd forintos keret részleteit novemberben teszi közzé az NFÜ. Összesen 130 beruházásra jut majd pénz, s elsősorban turisztikai cégek, valamint nem profitorientált szervezetek jelentkezhetnek majd.
 
A turisztikai célterületek menedzselését támogató pályázatok 2008. első negyedévében jelennek majd meg. Az adott terület turisztikai kínálatát, fejlesztéseit összehangoló szervezetek létrehozására 5 milliárd forintot különítenek el. A következő hat évben összesen 300 milliárd forint támogatást kap a turisztikai ágazat. Összehasonlításképpen: az I. Nemzeti Fejlesztési Tervben ennek az egytizede, 31 milliárd forint jutott a turizmusra, ami 142 idegenforgalmi beruházásra volt elég.  Egyebek mellett megszépülhetett Balatonfüred és Gyula belvárosa, a gyöngyösi Orczy Kastély, a sárvári Nádasdy Vár, s elkészülhetett az M3 ökoturisztikai park Polgáron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!