Hírek

2007.10.18. 16:53

Megtévesztő étrendkiegészítők

Három vállalkozásra összesen 54 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A társaságok a fogyasztókat megtévesztő módon hirdetéseikben azt sugallták, hogy az általuk forgalmazott étrend-kiegészítő termékeknek gyógyhatásuk van.

Tóth Marcella

„A Spirulának köszönhetően Önből mindössze 10 napon belül olasz szerető válik”, „már 8 óra múlva megállapíthatja, hogy legalább 400 grammal könnyebb lett”, „9-16 hét alatt feszes és telt dekoltázs”– ezek a szlogenek összesen ötvennégy millió forintba kerültek a szlovák Direct Best Sellersnek, leányvállalatának, a D-BS Magyarország Kereskedelmi Kft.-nek, illetve a Biovit Pharma Kft.-nek. A három céget azért bírságolta meg a versenyhivatal 7, 31, illetve 16 millió forintra, mert a fogyasztókat megtévesztő módon hirdetéseikben azt sugallták, hogy az általuk forgalmazott étrend-kiegészítő termékeknek gyógyhatásuk van. Az első két társaságot ezen kívül arra is kötelezte a hatóság, hogy helyreigazító hirdetményeket tegyenek közzé az összes fórumon, ahol a kifogásolt hirdetések megjelentek.

A Direct Best Sellers és a D-BS Kft. Absolute, Equiba, Herbachrom, Lipotrex, Redox, Removyl, Zactrival és Figur Bella kúra nevű fogyasztószereit, valamint a Spirula nevű potencianövelőt reklámozta megtévesztő módon különböző újságokban, valamint a www.fogyi.info honlapon. A Biovit Pharma Kft. által kínált termékek közül az Erdic nevű, a női mell növelésére, feszesítésére kínált gabonalapú étrend-kiegészítőjének tulajdonított állításokat találta megtévesztőnek a hatóság. Az eljárás alatt a három cég egyike sem bizonyította az általuk közzétett állítások valóságtartalmát.

A termékek vizsgálatába a GVH bevonta az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), valamint az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézetet is (OÉTI). A szakemberek szerint a társaságok az említett készítményeknek olyan kedvező élettani hatásokat tulajdonítanak, amelyek az étrend-kiegészítő kategóriába tartozó termékektől nem várhatóak el.

Az OÉTI leszögezi: tilos a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére utaló állításokat közzétenni az említett szerek reklámjaiban. Emellett nem lehet egyes orvosok vagy egészségügyi szakemberek ajánlásaira sem hivatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!