Hírek

2007.10.29. 02:44

MDF-SZDSZ védelem Orbánnak

Politikai körökben is heves vitát váltott ki a Fidesz elnökét érintő vagyonosodási vizsgálat, amely sokak szerint annak a látszatát erősíti, hogy az adóhatóságot politikai megrendelésre használják.

BAMA

A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja Gyurcsány Ferenc kormányfőnek és Veres János pénzügyminiszternek, hogy a kormány tisztasági csomagját egészítse ki egy nyolcadik törvénnyel: adjanak törvényi garanciát arra, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat eljárása nem a megfenyegetés, a zsarolás eszköze, nem politikai megrendelés a válogatás alapja. A közlemény nem tér ki rá, de kétségtelenül az ügy előzménye, hogy a napokban az APEH vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor Fidesz elnök és Kubatov Gábor pártigazgató ellen.

Közleményében Dávid Ibolya az MDF javaslatát vasárnap azzal indokolta, hogy az APEH illetékesei ellentmondásosan nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatokat véletlenszerűen vagy pedig kiválasztás alapján végzi az adóhatóság. A pártelnök példaként az APEH szóvivőjének szavait illetve az adóhivatal honlapján olvasható információkat hozta fel. Emlékeztetett arra: a szóvivő azt mondta, hogy a vizsgálatokat véletlenszerűen végzik, az APEH honlapján viszont az olvasható, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatokra az adózó magánszemélyeket célzottan választják ki.

Dávid Ibolya a dokumentumban kitért arra: törvényi garanciákat várnak a bizonyítás szabályaira, a bizonyítási teher törvényi feltételeire, az átlátható eljárási szabályokra, az adatvédelem szabályainak pontosítására, illetve arra, hogy végezhet-e az APEH készletező nyilvántartást. Ma ellentmondásos a helyzet, a pénzügyminisztérium készíti el az APEH működési szabályzatát, eljárási rendjét, az APEH a pénzügyminiszter irányítása alatt áll, márpedig törvényi garanciák nélkül, a hitelét vesztett kormány nem teremtheti meg ezek nélkül az adóhatóság iránti közbizalmat sem – zárul a pártelnök közleménye.

Az SZDSZ nevében szombaton Gulyás József, az Országos Tanács elnöke közölte, hogy a vizsgálat döbbenetet váltott ki pártjában és bírálta Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost, amiért fenntartják a látszatát egy politikailag irányított adóvizsgálatnak. Ennek rossz üzenete van a jelenlegi politikai viták közepette, mivel köztudott, hogy a pénzügyminiszter utasíthatja az adóhatóságot – tette hozzá. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a vizsgálat olyan látszatot keltett, mintha azt a kormánykoalíció kezdeményezte volna és szerencsésebb lett volna, ha a kormány vezetőinek vagyonosodását is vizsgálnák.

Daróczi Dávid kormányszóvivő Dávid Ibolya felvetésére úgy reagált: amit az MDF kér, az a Gyurcsány-kormány számára magától értetődik, még csak törvénybe sem kell foglalni. Leszögezte, politikai megrendelésre soha többé nem lehet eljárást indítani senki ellen sem, de nem is élvezhetnek védelmet a politikusok sem. Hangsúlyozta: Orbán és Kubatov egy számítógépes rendszer alapján véletlenszerűen lett kiválasztva.

Orbán Viktor pénteken úgy kommentálta az ellene indított vizsgálatot: „mindenkinek megvan a magához való esze, érti, hogy mi történik ebben a világban, én is értem, állok elébe”. Vasárnap este jelent meg azonban az internetes hírportálokon az az információ, hogy az adóalanyok véletlenszerű számítógépes kiválasztására nem lehet hivatkozni, mivel adóvizsgálat kapcsán a törvény erre már nem ad lehetőséget, 2007. január 1-jével hatályon kívül helyezték a jogszabály ezen részét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!