Hírek

2007.10.16. 06:01

Kocsmából is lehet posta

Háromszáz helyi kisposta üzemeltetését adja ki vállalkozóknak a Magyar Posta Zrt. a Postapartner Program első ütemében. A lakosok ugyanazokat a szolgáltatásokat később is ugyanazon az áron vehetik igénybe.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Háromszáz helyi kisposta üzemeltetését adja ki vállalkozóknak a Magyar Posta Zrt.
[/caption]Kisboltban, pékségben, sőt akár a sarki kocsmában is feladhatjuk jövő nyártól a leveleinket. Összesen 1184 hivatal esetében ír ki közbeszerzési pályázatot vállalkozók és önkormányzatok számára a postai szolgáltatások nyújtására a Magyar Posta az úgynevezett Postapartner Program keretében. Az átszervezést az elképzelések szerint öt szakaszban hajtják majd végre. Hétfőn nyilvánosságra hozták az első körben érintett négy megye összesen 284 postahivatalának listáját, amelyek üzemeltetését vállalkozókra bíznák.

Komárom-Esztergom 33, Hevesben 58, Somogyban 76, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 125 helyen szerveznék ki a szolgáltatásokat. A legtöbb helyen a felvételre és a kézbesítésre szól a kiírás, elvétve vannak olyan hivatalok, amelyeknél csak a felvételben lesznek érintettek a vállalkozók. Azért ezekre a térségekre esett először a választás, mert a megyék viszonylag sűrű településhálózattal rendelkeznek. A hétvégén jelent meg az első fázis előminősítési kiírása, amely már a Magyar Posta internetes oldalán (www.posta.hu) is olvasható. Ez lényegében egy előszűrő, ahol minél több érdeklődő jelentkezését várják, és kiválasztják a kritériumoknak megfelelő pályázókat – magyarázta kérdésünkre Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. Lényegi követelmény például a makulátlan erkölcsi bizonyítvány, illetve minimum egy bankszámla. Emellett az alkalmazottnak megfelelő szakképzettséggel (például postaforgalmi szakközépiskolai végzettséggel, vagy a Magyar Postán szerzett kézbesítői képzettséggel) kell rendelkeznie.

Az első részletes részvételi felhívást várhatóan december 7-én írják ki, ebből derülnek majd ki a vállalkozásba adás pontos részletei. Fontos tudni, hogy csak azok a vállalkozások pályázhatnak decemberben, amelyek addig jelentkeznek az előminősítési kiírásra. A tárgyalásos eljárásra és a szerződéskötésekre 2008 februárja és májusa között kerül sor. Az első kiszervezett postahivatalok várhatóan 2008 július elsejétől kezdik meg működésüket. Az összes érintett posta üzemeltetésének kihelyezését várhatóan 2009 első félévének végére fejezik be.

A pályázó nem köteles a korábbi postaépületben folytatni a szolgáltatást, hanem áthelyezheti azt a már létező vállalkozása telephelyére is. „Sokkal gazdaságosabban üzemeltethető például egy jól menő, korábban is nyereséges boltban egy postasarok, mint egy különálló hivatal” – nyilatkozta lapunknak. Nincs semmilyen korlátozás arra nézve, hogy milyen vállalkozásokat lehet kiegészíteni postai szolgáltatás nyújtásával. Így a helyi kocsmáros, cukrász, cipész is nyithat postasarkot az érintett településeken. A szóvivő meggyőződése, hogy egy helybéli vállalkozó sokkal jobban ismerheti a helyi igényeket. Így például a nyitvatartást is a lakosság kívánalmainak megfelelően tudja majd alakítani. Ezen kívül nagy változást nem fognak észlelni a helyiek: sem olcsóbb, sem drágább nem lesz a posta, ugyanis a szolgáltatások túlnyomó része hatósági áras, azaz központilag szabályozott. A szolgáltatás minőségéért is a Magyar Posta felel majd a jövőben is – hangsúlyozta Tomecskó.

Amit kötelező nyújtaniuk a vállalkozóknak

- felvételi tevékenység (belföldi, nemzetközi levélküldemények, csomagtermékek fogadása, hírlap előfizetések kezelése, táviratok felvétele és továbbítása)

- kereskedelmi tevékenység (postai, pénzügyi értékcikkek, pl. bélyeg árusítása)

- pénzforgalmi tevékenység (utalvány, csekk felvétele, bankkártyás szolgáltatások, megtakarítási termékek, biztosítás, lakástakarék, banki szolgáltatások)

- kézbesítési tevékenység (levelek, utalványok, csomagok, reklámanyagok kézbesítése)

- szerencsejáték termékek forgalmazása (sorsjegy forgalmazás)

- kereskedelmi tevékenység (postai, pénzügyi értékcikkek, pl. bélyeg árusítása)

- pénzforgalmi tevékenység (utalvány, csekk felvétele, bankkártyás szolgáltatások, megtakarítási termékek, biztosítás, lakástakarék, banki szolgáltatások)

- kézbesítési tevékenység (levelek, utalványok, csomagok, reklámanyagok kézbesítése)

- szerencsejáték termékek forgalmazása (sorsjegy forgalmazás) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!