Hírek

2007.10.16. 18:10

Kína soha nem veszi át a nyugati modellt

Nyitottabb társadalmat, és reformokat ígért hétfőn a Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusa megnyitásakor tartott beszédében Hu Csin-tao kínai államfő és pártfőtitkár.

BAMA

Hu jelezte, hogy a politikai reformokkal nagyobb szerepet kapnak a közéletben az állampolgárok, de a kormányzati változtatások nem veszik ki a párt kezéből a központi irányítást. A kongresszus szóvivője vasárnap közölte, Kína soha sem fogja átvenni a nyugati típusú demokratikus rendszert. A kínai államfő nagy politikai feladatnak nevezte a korrupció elleni küzdelmet, és erősen kritizálta a kenőpénzeket elfogadó párttagokat, akik – mint mondta – komoly veszélyt jelentenek a rendszernek. Közölte a gazdasági fejlődés miatt összességében jobban élnek a kínaiak, de közben nőtt a különbség a szegények és gazdagok, illetve a városokban és a vidéken élő emberek életszínvonala között.

Hu Csin-tao felhívta a figyelmet arra is, hogy a jól teljesítő gazdaság nagy terhet ró az erőforrásokra, és a környezetre. A tervek szerint Kína több pénzt költ majd a környezetvédelemre, különös tekintettel a vizek védelmére, valamint a levegő- és talajszennyezés elleni küzdelemre. A keleti nagyhatalom kész részt venni a klímaváltozás elleni küzdelemben is. Az államfő az egy Kína elv keretein belül béketárgyalások megkezdését javasolta Tajvannal, mondván, javítsák a két állam közötti kapcsolatokat. Hu ugyanakkor figyelmeztette az anyaországtól 58 éve elszakadt sziget vezetőit, hogy ne próbálják kikiáltani függetlenségüket. A következő öt évben fel kell gyorsítani a kínai hadsereget modernizálást – közölte a főtitkár – hozzátéve, hogy a kínai hadsereg csupán védelmi célokat szolgál. Kína nem akar részt venni semmilyen fegyverkezési versenyben, és nem jelent vészelt más országokra – hangsúlyozta a kínai pártvezér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!