Hírek

2007.10.17. 16:43

Jelentenék a nagy értékű vásárlásokat az APEH-nek

BAMA

 

„A kormány tárgyalásokat folytat arról, hogy bizonyos nagy értékű utazások, technikai eszközök, műszaki cikkek vagy ingóságok vásárlása esetén az adóhivatal megkaphatná a vásárló adatait” – nyilatkozta szerdán a Klubrádiónak Kondorosi Ferenc.

Az Új rend kormányprogram összehangolásáért felelős kormánybiztos közölte, hogy az értékhatárban a tervezet szakértői között még nincs megegyezés, de Kondorosi szerint ez az összeg 2-3 millió forint körül mozogna. Korábban a kormánybiztos még azt említette, hogy egyes országokban 500 euró – 125 ezer forint – értékű vásárlás felett a kereskedők elkérik a vevő adatait, és továbbítják az adóhivatalnak. „A rendelkezés célja a tisztább közélet megteremtése lenne, erősítené az állampolgári fegyelmet anélkül, hogy az alkotmányba ütközne, de nem szeretnénk azt, hogy a kereskedelmi egységek mintegy hatóságként működjenek” – hangoztatta Kondorosi.

Egyes szakértők szerint a tervezet kijátszható lenne vagy külföldi vásárlással, vagy bárki megkérhetné legális jövedelemmel bíró családtagját, barátját, hogy vásároljon helyette. Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman korábban úgy foglalt állást, hogy az ilyen típusú, vagyis készletező adatgyűjtés elfogadhatatlan. A Pénzügyminisztérium azonban jó ötletnek tartja Kondorosi tervezetét.

É.S.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!