Hírek

2007.10.10. 19:00

Indul az őszi felsőoktatási jelentkezési időszak

Vég

Az idén először megjelenő, kifejezetten a 2008 februárjában induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató október 15-én kerül a könyvesboltokba – tájékoztatott szerdán Országos Felsőoktatási Információs Központ. A kizárólag az őszi eljárásban érvényes, „Jelentkezési határidő: 2007. november 15." felülnyomással ellátott jelentkezési lapokat szintén akkortól lehet megvásárolni a könyvesboltokban, nyomtatványboltokban és a nagyobb postahivatalokban. A felvételi eljárási díja változatlanul 9.000 Ft, ami 3 jelentkezés díját foglalja magába. A jelentkezőkről a felsőoktatási intézmények 2008. január 15-én fognak dönteni.

Fontos kiemelni, hogy a középiskolai tanulmányaikat 2008 tavaszán befejezők nem érintettek ebben az eljárásban, hiszen a képzések indulásakor még nem lesz meg az érettségijük, így nem tudnak felvételizni sem. A 2008 szeptemberében induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató változatlanul 2007. december 15-én jelenik meg, a tavaszi felvételi eljárásra vonatkozó jelentkezési határidő pedig - a korábbi évekhez hasonlóan - 2008. február 15-e lesz.

Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben az őszi eljárásban már az új pontszámítást kell használni a felvételi során: a korábbi 144 pontos rendszert 480 pontos számítás váltja fel, gyakorlati vizsga alapján pedig kizárólag a művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjain lehet pontot számolni. Az új pontozási rendszerben összesen 200-200 tanulmányi és érettségi pontot lehet szerezni, a többletpontok maximuma pedig 80. A mesterképzésben a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények 100 pontos rendszerben határozzák meg.

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008. februárban induló képzések című kiadványunk mintegy 50 felsőoktatási intézmény, kar meghirdetett képzéseit tartalmazza, melyek többsége felsőfokú szakképzés, emellett lesznek benne alapképzések, illetve - a diplomával rendelkezők számára - mesterképzési szakok is. A felsőfokú szakképzések és a mesterképzési szakok több mint fele államilag támogatott formában is indulhat. A képzések részletes információi mellett a jelentkezésre vonatkozó valamennyi szabály is olvasható lesz a könyvesboltokban beszerezhető kiadványban. A meghirdetések és szabályok a www.felvi.hu oldalra is felkerülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!