Hírek

2007.10.13. 16:14

Hajós András esete a hideg tökfőzelékkel

Hajós András nem érti, miért rökönyödnek meg sokan, mert mindkét oldalnak beszól, s azt is elárulta, hogyan szolgálja ő az alternatív kapitalizmust.

Dián Tamás

– Az Emil.Rulez! zenekarral nemrég bejelentették, hogy az internetes letöltések miatt nem készítenek több lemezt. Ez komoly elhatározás, vagy csak az elkeseredés beszélt önökből?

– Félreértés ne essék, mi továbbra is készítünk dalokat, csak ezeket nem albumokon fogjuk publikálni. Be kellett látnunk, hogy a mai internetes világban nem érdemes egy ódivatú üzleti modellt erőltetnünk...

– Bevétel híján hogyan finanszírozzák majd a működésüket? Kevesebb dalt írnak, vagy a hangszerelés terén kényszerülnek kompromisszumokra?

– No, azt azért megígérhetem, hogy nálunk továbbra sem lesz dobgép... Viszont meggondolandónak tartjuk, hogy az az iparág, amely jelentős részben a zenék letöltésére alapozva él és virágzik, áldozzon is a jövedelmének erre a forrására. Ha az írható CD-lemezek árába be lehetett építeni annak a jogdíjnak az átalányát, amit a hallgatók lemásolnak, akkor az internetes szolgáltatók is elkülöníthetnének egy hányadot az előfizetések tarifájában, amelyet a zenészek kaphatnának. Persze, tudom, sok víz lefolyik még a Dunán, amíg ezt valaki komolyan veszi.

– Ön egy éve lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet. Azóta beszól jobbra is, balra is, zavarba ejtve mindkét oldal híveit. Tulajdonképpen hová húz?

– Ha én bemegyek egy étterembe, és azt mondom a pincérnek, hogy a felszolgált tökfőzelék hideg, az még nem azt jelenti, hogy ne szeretném a tökfőzeléket. Sohasem titkoltam, hogy baloldali gondolkodású vagyok, de ez nem jelent kritikátlan elvakultságot. Az az értetlenség, amellyel a véleményemet fogadták, remekül mutatja ennek az országnak a gyalázatos szellemi állapotát. Egyébként továbbra is úgy gondolom, hogy akkor járnánk a legjobban, ha a politikai életből eltűnne a mostani vezérkultusz, aminek előfeltétele, hogy a két vezető is távozzon.

– Néhány napja új munkája van: egy kommunikációs tanácsadó cégben a vállalatok társadalmi felelősségvállalásával foglalkozik. Ez mit jelent?

– Egyre több cég látja be, hogy az államon és a civil szférán kívül nekik is jókora a felelősségük abban, hogy milyen környezetben működnek. Ilyen felelősségvállalás az, ha egy munkahely fogyatékos dolgozókat is alkalmaz, vagy finanszírozza egy óvoda kifestését. Az én feladatom az, hogy kiépítsek egy olyan, rendezvényekkel foglalkozó részleget, amely ilyen szempontok alapján működik. Már van is sikerélményem: egy gálaműsor kapcsán meggyőztem a szervezőket, hogy hívják meg fellépni a siketek és nagyothallók táncegyüttesét. Ez nem jótékonykodás, inkább egyfajta üzleti filozófia, ha úgy tetszik: alternatív kapitalizmus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!