Hírek

2007.10.14. 07:55

Görög hősnő a babaszoba valóságából

Ónodi Eszter kipirulva érkezik a kávéházi teraszra, s nem csak a hűvös őszi szelek miatt. Az elmúlt héten a legjobb női főszereplőnek járó Színikritikusok Díját kiérdemlő színésznő mostanában mindig siet. Ezúttal egy fotózásról érkezett, s nemsokára már a kisfia várja.

Takács Zoltán

[caption id="" align="alignright" width="260"] Ónodi Eszter a mostani elismerését nagyon különlegesnek tartja - fotó: Darnay Katalin
[/caption]- Újabb címlapfotók készültek?
- Á, dehogy. Egy katalógusba fotóztak. A címlapfotós korszak egyébként is régebbi történet, hiszen az utóbbi években nem szolgáltattam okot rá.

- Hacsak az nem lehet ok, hogy fél évre a kisfia megszületésére visszatért a színpadra és a Trakhiszi nőkben nyújtott alakításért megkapta az egyik legnívósabb szakmai elismerést.
- Igen, de itt a kulcsszó éppen a szakmai. A színikritikusok díjának inkább a színházi életben van jelentősége, a közönség erre nem figyel annyira oda.

- Mégis, ez a tizenharmadik elismerése mintegy tíz év alatt. Ennek is ugyanúgy örült, mint az elsőnek?
- Az első különleges élmény volt, mert el sem akartam hinni. Azóta azonban már tudom, hogy minden csoda három napig tart, s bár jó érzés minden elismerés, alapjában véve csak egyfajta megerősítés a pályámon. A mostani elismerés például azért is nagyon különleges, mert először úgy éreztem, hogy egy igen nehéz Szophoklész dráma 80 ember előtt a Kamrában nehezen találhat utat a közönséghez. Minden körülmény adott volt ahhoz, hogy ennek a darabnak nagyon sanyarú sorsa legyen, de Gothár Péter ismét maradandót hozott létre a társulattal. Nem véletlen, hogy a rendezésért és a díszletért ő is díjakat kapott.

[caption id="" align="alignleft" width="190"] „Az a terv teljesült, hogy 35 éves koromig életet adjak egy gyermeknek”
[/caption]- Azért az érdekes élmény lehetett, ahogy egy kismama nyugodt lelkiállapotából egy nyílt házasságban élő, vívódó és féltékeny asszony szerepébe kellett fejest ugrania.
- Első olvasatban én is azt gondoltam, hogy ez nehéz vállalás lesz, de a Gothár Péter jó megérzését igazolja, hogy azt mondta: „ha jössz, lesz darab, ha nem jössz, akkor nem lesz." Vívódtam egy kicsit, aztán jöttem.

- Pár éve még azt mondta, hogy inkább gyötrődős, mint tervező alkat. Most már inkább az utóbbi?
- Kénytelen vagyok tervezőbbnek lenni, hiszen folyamatos sms-partiban vagyok édesanyámmal és a párommal a gyermek miatt, hiszen köré szerveződik az életem. Igyekszem egy napon csak egy elfoglaltságot vállalni, hogy minél többet lehessek a fiammal. Most ráadásul éppen olyan mozgékony korszakát éli, hogy amikor vele töltöm a napot, háromszor jobban elfáradok, mint egy főpróbahéten. Amúgy viszont ma annyira kiszolgáltatott egy színész élete, hogy előre tervezni még középtávon is lehetetlen.

Ónodi Eszter

1973. február 17-én született Budapesten.

1995-ben angol bölcsészdiplomát szerzett az ELTE angol-magyar szakán.

1998-ban végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskolán Zsámbéki Gábor osztályában.

1998-tól a Katona József Színház tagja.

2000-ben megkapja a Filmkritikusok díját.

2003-ban a Filmszemle legjobb női alakítás díját érdemelte ki.

2003-ban beválasztották az 50 legsikeresebb magyar fiatal közé.

2005-ben Jászai Mari-díjat kapott.

2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét kapta.

2007-ben a Színikritikusok Díját érdemelte ki.

- Rövidtávon viszont lehet, hiszen egyre több darabban tűnik fel.
- Beugrom a Nemzeti Színház Hermelinjébe a kisbabát váró Schell Judit helyére és már próbálom a Katonában Ödön von Horváth „Mit csinál a kongresszus?” című darabját, s hát persze ezek mellett játszom a Trakhiszi nőkben és Top Dogs című darabban.

- Na és a filmes szerepek? Hiszen voltaképpen a moziból ismerte meg az ország.
- A közelmúltban Till Attila Pánik című filmjében játszottam egy kisebb szerepet és egy tévéfilmben is szerepeltem. De mostanában nincs újabb terv, hacsak nem folytatódik a Valami Amerika.

- Állítólag gyerekkorában összeállított egy életre szóló kívánságlistát, amelyen olyan fontos dolgok szerepeltek, mint a tevegelés vagy látni New York-ot. Mi teljesült eddig és mi nem?
- Hát azért nem volt az egy olyan komoly lista, bár tény, hogy például a tevegelésen már túlvagyok. New Yorkba eljutni egyelőre még csak terv, ami mostanában nagy valószínűséggel nem válhat valóra. Viszont az a terv teljesült, hogy 35 éves koromig életet adjak egy gyermeknek. De összességében az élet bonyolultabb annál, hogy egy ilyen lista tételeinek kipipálásával töltsük. S talán nem is fontosak ezek az általunk készített listák, mert az élet mindig újakat ír és a legtöbb tételt úgyis a sors pipálja ki.

1995-ben angol bölcsészdiplomát szerzett az ELTE angol-magyar szakán.

1998-ban végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskolán Zsámbéki Gábor osztályában.

1998-tól a Katona József Színház tagja.

2000-ben megkapja a Filmkritikusok díját.

2003-ban a Filmszemle legjobb női alakítás díját érdemelte ki.

2003-ban beválasztották az 50 legsikeresebb magyar fiatal közé.

2005-ben Jászai Mari-díjat kapott.

2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét kapta.

2007-ben a Színikritikusok Díját érdemelte ki. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!