Hírek

2007.10.13. 06:06

Elhárított terrortámadás a Bakonyban

Ezer katona és 260 különböző technikai eszköz, harcjármű volt a Bakonyban tartott tizenegy napos hadgyakorlaton. Bevetettek egy-egy Gripen és MIG–29-es vadászgép-párt is. Az esemény alkalmat adott annak számbavételére is, mi a magyar haderőreform mérlege.

Mészáros Géza

[caption id="" align="alignright" width="280"] A szállító helikoptereknek a csatatér sűrűjéből kell kimenteni katonáinkat
[/caption]Terroristák állták útját egy katonai konvojnak, majd megszálltak egy jól védett bázist, ahonnan alig lehetett őket kifüstölni. De sikerült az ellenakció, katonáink megoldották a feladatot. Csütörtökön a Bakonyban tartott hadgyakorlaton először szerepelt hazánkban Gripen vadászrepülő, és az újdonságnak számító, felderítést szolgáló pilóta nélküli robotrepülőgép is. A számítógépes szimulációval támogatott, Bevetési Irány 2007 elnevezésű, mintegy 450 millió forintba kerülő bakonyi hadgyakorlat nyílt napján a Magyar Honvédség új képességeit mutatták be.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Magyar páncélosok ellentámadásban.
[/caption]„Magyarország biztonságát nem hagyományos kihívások veszélyeztetik, hanem legtöbb esetben a határainktól rendkívül távol, a nemzetközi terrorizmushoz kötődő eseményekben kell megmutatni, mire is vagyunk képesek” — jelentette ki az eseményen megjelent kormányfő. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a mostani hadgyakorlat is megmutatta, hogy a szerződéses katonák harckészsége jelentősen meghaladja a sorozott állomány képességét és felkészültségét. Szekeres Imre pedig azt hangsúlyozta: egy év alatt megváltozott a haderő szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is.

[caption id="" align="alignright" width="300"] A Mi–24-es harci helikopterek a honi légierő büszkeségei
[/caption]A honvédelmi miniszter hozzátette: a reform lényeges eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát; a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak a csapatoknál, 4500-an pedig a minisztériumnál és a háttérintézményeinél dolgoznak. A miniszter szerint jelentős mértékben nőtt a Magyar Honvédség védelmi képessége: elsősorban az új vadászgépek, a Gripenek hadrendbe állítása, valamint a híradós, az informatikai és a vegyvédelmi fejlesztések révén.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Szekeres Imre honvédelmi miniszter Gyurcsány Ferenc kormányfőnek magyarázza a Bevetési Irány 2007 hadgyakorlat taktikai tudnivalóit
[/caption]A hajmáskéri gyakorló- és lőtéren elhangzott: a jövő évi költségvetésben 319 milliárd forint áll a honvédelmi tárca rendelkezésére az idei 303 milliárddal szemben. Magyarország továbbra is részt vesz a terrorizmus elleni harcban. Az ország számára a legfontosabb feladat, hogy képes legyen teljesíteni a vállalásait a NATO-ban. Jelenleg csaknem ezer katonánk hajt végre az észak-atlanti szövetségtől kapott megbízást elsősorban Afganisztánban, Iránban és Boszniában.

Hajmáskéren Havril András vezérkari főnök elmondta: a Magyar Honvédség kijelölt egységei 11 napos hadgyakorlatot tartottak, és az általa meghatározott harci feladatok végrehajtását „időarányosan és megfelelően teljesítették”. A vezérezredes ismertetése szerint a gyakorlaton ezer katona és 260 különböző technikai eszköz, harcjármű vett részt; csütörtökön bevetettek egy-egy Gripen és MIG–29-es vadászgéppárt is, valamint négy helikoptert.

Új misszióval várjuk a jubileumi évet

A Magyar Honvédség jövőre ünnepli 160., míg a magyar légierő a 70. születésnapját. A hajmáskéri hadgyakorlaton Szekeres Imre honvédelmi miniszter megerősítette, 2008-ban magyar katonák NATO-missziót teljesítve Afganisztán fővárosának, Kabulnak a repülőterét vigyázzák. Azt is elmondta, nincs akadálya annak, hogy a pilóták és a technika felkészítését követően a teljes magyar Gripen-flotta 2009-ben hadrendbe álljon.

Haderőreform a mérlegen

A csapatoknál a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak.

Jelentős mértékben nőtt a védelmi képesség.

Gripenek hadrendbe állítása.

Gépjárművek modernizációja, híradós, informatikai, vegyvédelmi fejlesztések.

Modernizálták a haderő szerkezetét, a parancsnoklás és a kiképzés rendszerét.

Megváltozott a toborzási, hadkiegészítési módszertan, az egészségügy és a logisztika is.

Jelentős mértékben nőtt a védelmi képesség.

Gripenek hadrendbe állítása.

Gépjárművek modernizációja, híradós, informatikai, vegyvédelmi fejlesztések.

Modernizálták a haderő szerkezetét, a parancsnoklás és a kiképzés rendszerét.

Megváltozott a toborzási, hadkiegészítési módszertan, az egészségügy és a logisztika is. A szállító helikoptereknek a csatatér sűrűjéből kell kimenteni katonáinkat Magyar páncélosok ellentámadásban. A Mi–24-es harci helikopterek a honi légierő büszkeségei Szekeres Imre honvédelmi miniszter Gyurcsány Ferenc kormányfőnek magyarázza a Bevetési Irány 2007 hadgyakorlat taktikai tudnivalóit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!