Hírek

2007.10.02. 17:36

Elektronikus árveréssel a maffia ellen

Januártól elektronikus úton lehet majd licitálni az adóhivatal által lefoglalt ingóságokra. Az utóbbi években mindössze hárommilliárd forint folyt be az az adóhatóság kasszájába az árverésekből, miközben a lefoglalt ingóságok és ingatlanok becsült értéke elérte a tizenkilenc milliárd forintot.

Tóth Marcella

Januártól elektronikus úton lehet majd licitálni az adóhivatal által lefoglalt ingóságokra. A kormányzat ezzel szeretné visszaszorítani az árverési maffia ténykedését. Az utóbbi időben ugyanis szervezett csoportok álltak rá ezekre az árverésekre, akik „ráveszik” az érdeklődőket, hogy egyáltalán ne licitáljanak vagy ne menjenek egy bizonyos összeg fölé. „Az elmúlt években, 2005. és 2007. között, az összesen tizenkilenc milliárd forintra becsült értékű ingóságok és ingatlanok árveréséből mindössze hárommilliárd forint folyt be az APEH kasszájába” – ismertette Budai Bernadett kormányszóvivő az APEH árverési csarnokába kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Meglehetősen gyakran fordul elő ugyanis, hogy az árverésre kínált ingatlanok és ingóságok a jogszabályban rögzített legkisebb áron kelnek el. Ez ingatlanoknál a becsült érték felét, ingóságoknál pedig a negyedét jelenti. „A tervek szerint ezt a minimum árat is emelni fogják, ingatlannál hatvan, ingóságnál ötven százalékra” – mondta el Várszeghi György, az APEH végrehajtási és felszámolási főosztályának vezetője. Ha alacsony áron kelnek el a lefoglalt tárgyak, akkor azt nemcsak az APEH és így az államkassza sínyli meg, hanem az adós is rosszul jár. A befolyt összeggel ugyanis csökkentik az adós tartozását.

Az elektronikus árveréstől éppen ezért azt várják, hogy növekedik a bevétel, illetve a licitálók száma is. Az internetes licit a jövő év elején indulhat, ha a parlament megszavazza az adótörvények módosítását. Igaz, egyelőre csak az ingóságokot lehet majd csak az interneten megvenni, az ingatlanokat nem. Ez utóbbiakhoz ugyanis nem elég csak az adózás rendjéről szóló törvényt módosítani. Az ingatlanok esetében az online licit bevezetéséről csak akkor döntenek majd, ha sikeresnek bizonyul az elektronikus módszer az ingóságoknál. Az online árverés részletes szabályait is csak januárra dolgozzák majd ki az adóhivatalnál.

Az azonban már biztos, hogy a jövendőbeli licitálóknak ügyfélkapus regisztrációval kell majd rendelkezniük. Ehhez pedig egy jelszó és egy azonosító név szükséges, illetve el kell látogatni egy okmányirodába is. Az internetes árverésre várhatóan hat napjuk lesz majd az érdeklődőknek. A tervek szerint a licit nyertesét nem csak e-mailben, hanem hivatalos formában, papír alapú levélben is értesítik majd. Emellett a megnyert vagyontárgyat csak kilencven napig őrizgeti majd az APEH, ez után már hiába szeretné megkapni a győztes a kiszemelt tárgyat. Jelenleg, ha ritkán is, de előfordul, hogy az árverés győztese noha kifizeti a vagyontárgyat, nem viszi el az APEH raktárából.

Várszeghi György hangsúlyozta, hogy az elektronikus árverési lehetőség mellett a hagyományos árverési módok is megmaradnak. Nem szűnik meg a pályáztatás sem, jelenleg az adóhatóság e két módszerrel értékesíti a be nem fizetett összegek behajtásából származó vagyontárgyakat. Egyébként az adatok szerint az estek mintegy harmadában áfatartozás, egy másik harmadában késedelmi pótlék vagy bírság be nem fizetése miatt kerülnek kalapács alá a vagyontárgyak, míg a társadalombiztosítási járuléktartozás húsz százalékos arányt képvisel.

Az árverési ugyanakkor nem mindig jutnak el az ügyek, ugyanis az adósok akár az utolsó pillanatban is kifizethetik a tartozásukat, s így vissza is kaphatják a  lefoglalt vagyontárgyaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!