Hírek

2007.10.08. 18:26

Biztosítók: jogok és kötelezettségek

Elkészült az egészségbiztosítás átalakításához kapcsolódó dokumentum, amely a biztosítók kötelezettségeit és lehetőségeit határozza meg, valamint részletezi a háziorvosokkal, a szakrendelőkkel, a kórházakkal, és persze a betegekkel való kapcsolatát.

Bánky Bea

„Az alap egészségügyi ellátást semmilyen módon nem érinti az új egészségbiztosítási rendszer, továbbra is a beteg választ háziorvost” – nyilatkozta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a távirati irodának. A szaktárca vezetője hangsúlyozta: a pénztáraknak – függetlenül praxisuk méretétől – valamennyi háziorvossal kötelező lesz finanszírozási szerződést kötniük. A kórházakkal, rendelőkkel viszont nem – derül ki az egészségbiztosítás átalakításának részletes koncepciójából, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra. Ebből kiderül: a pénztárak nagy szabadsághoz juthatnak, ugyanakkor a törvény szigorú megkötéseivel is számolniuk kell. Szabadon dönthetnek arról, mely szolgáltatóval kötnek szerződést a biztosítottjaik által igénybevett egészségügyi ellátások számláinak kiegyenlítésére. Az orvosok a jövőben csak abba a kórházba, szakrendelőbe írhatnak beutalót, amellyel páciensük biztosítója leszerződött. Elképzelhető, hogy a pénztárak ettől eltérnek, például akkor, ha csak területükön kívüli kórház tud nyújtani olyan speciális ellátást, amelyre a betegnek szüksége van.

Horváth Ágnes elmondta: ellenőrzött keretek között a szabad orvosválasztás lehetősége is fennmarad: előzetes engedélyezési eljárás után a beteg olyan orvoshoz is eljuthat, akinek nincs szerződése az általa választott pénztárral. A tárca tervei szerint „teljes vagy részleges finanszírozással magánorvosok is bekerülhetnek a rendszerbe” – mondta a szakminiszter. A pénztárak azt is eldönthetik, milyen eszközöket alkalmaznak a kiadások féken tartására. Ez többek között kötött betegutakat jelent, azaz pontosan meghatározott terápiákat egy-egy betegség esetén. Sem az orvos, sem a beteg nem kerülheti meg a protokollokat, nem kérhet „csak úgy” CT-vizsgálatot, vagy egy egyszerű foghúzáshoz altatást.
 
Jelentős jog továbbá, hogy a biztosítók képviselői ott ülhetnek azokban a bizottságokban, ahol eldöntik: egy-egy szolgáltatásért mennyi pénzt utaljanak az intézményeknek, illetve mekkora fejkvótát kapjanak a betegek után. A bizottságban az államnak vétójoga lesz. Másfelől a kisebbségi tulajdonos befektetők számára szigorú kötöttséget jelent, hogy tilos válogatniuk a náluk jelentkező ügyfelek között. Nem dönthetnek úgy, hogy a krónikus betegek vagy idősek jelentkezését visszautasítják. Nem gyűjthetnek egészségi állapotra vonatkozó adatokat sem. A teljes járulékbevétel legfeljebb 4 százalékát fordíthatnák működési költségekre, ami gátat szab a közpénz elszórásának.

Három ellátási csomagot különböztet meg az egészségbiztosítási reform koncepciója: állampolgári jogon jár az alapcsomag: a mentés, a sürgősségi és járványügyi ellátás. A biztosítási csomag – amelynek tartalmát járulékaink után, azaz biztosítotti jogviszony alapján vehetjük igénybe – pontos tartalma nem ismert, a koncepció annyit emel ki: lényeges szűkítés nem várható a jelenlegihez képest, csupán az elavult terápiákat váltják ki korszerűbbekkel. A kiegészítő biztosítási csomagot az egyes pénztárak határozzák meg, ezekhez a járulékon felül, közvetlenül a pénztárnak befizetett összeg révén juthatunk. Minden patikában továbbra is egységes áron szerezhetjük be a gyógyszereket. Kivéve, ha biztosítónk plusztámogatást ad a receptek kiváltásához, ekkor olcsóbban jutunk hozzá a készítményekhez.

Mikola: emberekre veszélyes Horváth Ágnes

A Fidesz meghívta Horváth Ágnest az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának október 16-i ülésére, ahol a több-biztosítós rendszerről kérdezik majd a szakminisztert – közölte Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint elképesztő, szakmaiatlan és az emberekre veszélyes, amit Horváth Ágnes csinál. Mikola elmondta, az eddig megjelent anyagokból pártja azt látja, hogy a nyereségérdekelt magánbiztosítók az elvártnál messze nagyobb hatásköröket kaptak, gyakorlatilag ők dönthetik majd el, hogy mit, mennyiért és hol kaphat a beteg.

Bánky Bea Mikola: emberekre veszélyes Horváth Ágnes A Fidesz meghívta Horváth Ágnest az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának október 16-i ülésére, ahol a több-biztosítós rendszerről kérdezik majd a szakminisztert – közölte Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint elképesztő, szakmaiatlan és az emberekre veszélyes, amit Horváth Ágnes csinál. Mikola elmondta, az eddig megjelent anyagokból pártja azt látja, hogy a nyereségérdekelt magánbiztosítók az elvártnál messze nagyobb hatásköröket kaptak, gyakorlatilag ők dönthetik majd el, hogy mit, mennyiért és hol kaphat a beteg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!