Hírek

2007.10.08. 14:41

Az alapellátást nem érinti az új biztosítási rendszer

Az alapellátást semmilyen módon nem érinti az új egészségbiztosítási rendszer, továbbra is a beteg választ háziorvost - mondta az egészségügyi miniszter hétfőn.

mti

Megmarad a szabad orvosválasztás, minden pénztárnak valamennyi háziorvossal kötelező lesz szerződnie - tette hozzá Horváth Ágnes. Arra is lesz lehetőség, hogy a biztosított olyan orvoshoz is eljusson, akivel az általa választott pénztárnak nincs szerződése. Ebben az esetben azonban egy előzetes engedélyezési eljárás kell - folytatta. Az egészségügyi tárca továbbá számít arra, hogy teljes vagy részleges finanszírozással magánorvosok is bekerülhetnek a rendszerbe - mondta a miniszter. A létrejövő 22 egészségbiztosítási pénztárnak nem lesz beleszólása abba, hogy milyen vizsgálatokat kell alkalmazni az orvosoknak, a szakmai irányelvek elkészítése a szakmai kollégiumok hatásköre. Horváth Ágnes szerint a lakosság 15-20 százaléka fog pénztárat választani, és ha valaki mégsem dönt egy adott pénztár mellett, akkor automatikusan a lakóhelyén, a megyéjében megalakuló pénztárhoz fog tartozni.

Az Egészségügyi Minisztérium szombaton jelentette be, hogy elkészítette az egészségbiztosítási reform részletes koncepcióját, amit várhatóan hétfőn délután hoz nyilvánosságra. A dokumentumról a héten egyeztetést kezd a szakmai szervezetekkel és a politikai pártok képviselőivel. Az új biztosítási rendszerben megmarad a szolidaritás, tehát fennmarad a kötelező biztosítás elve, így senki nem marad ellátás nélkül. Az új szisztémára való áttérés nem jár járulékemeléssel, a jövőben is mindenki jövedelemarányos járulékot fizet, és a pénztárak fejkvótát kapnak az egyes biztosítottak után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!