Hírek

2007.10.10. 14:11

A Fidesz-KDNP újabb népszavazást vetít előre

A Fidesz és a KDNP 148 képviselője nyolc kérdésben kezdeményez népszavazást, ha az ötpárti tárgyalások nem vezetnek eredményre. Ezt Navracsics Tibor, a Fidesz, és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője jelentette be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

mti

A két ellenzéki politikus közölte: zsarolásnak tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői bejelentését, hogy népszavazást kezdeményez a közélet tisztaságát célzó javaslatairól, ha a parlament nem támogatja azokat. A Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök megzsarolta a képviselőit, és ez egyértelműen mutatja: Gyurcsány Ferenc ma gyenge pozícióban van, a koalícióban "az észérvek mentén" nem tudja elfogadtatni álláspontját, azzal pedig nem is számolt, hogy az ellenzék egyetértését megszerzi. "Mi állunk a kihívás elé" - mondta Navracsics Tibor. Ezért a Fidesz és a KDNP Tiszta vizet a pohárba! címmel összegyűjtötte  azokat a törvényjavaslatokat, amelyek közül több már szerepelt az  Országgyűlés előtt, de nem került napirendre.

A két ellenzéki párt többek között kisebb parlamentről, a kormánytagok, a képviselők tiszteletdíjáról, a politikai reklámokról kezdeményezne népszavazást. A fideszes politikus elmondta: miközben Gyurcsány Ferenc álszent  módon olcsóbb, átláthatóbb, szerény államot hirdet, több esetben is  akadályozta, hogy vitatkozzanak ezekről a javaslatokról az Országgyűlésben. Példaként említette a 200 fős parlamentre vonatkozó indítványt, amelyre Gyurcsány Ferenc 25-ször szavazott nemmel, míg  miniszterek fizetésére vonatkozó javaslatra 23-szor mondott nemet. Semjén Zsolt azt mondta: a kormányfő "ámokfutása" helyett az  átlátható és tiszta viszonyok megteremtéséhez ötpárti konszenzusra  van szükség, és ha Gyurcsány Ferenc átlép az ötpárti tárgyalásokon,  akkor benyújtják népszavazási kezdeményezésüket. A KDNP frakcióvezetője közölte: elég volt abból, ahogy Gyurcsány Ferenc manipulációs játszmáival tartja sakkban, zsarolja a közéletet, koalíciós partnerét, saját frakcióját.

A kezdeményezésről úgy vélekedett: "ez arra mindenképpen alkalmas, hogy tiszta viszonyokat teremtsen, és hogy túléljük azt a zsarolást és azt a diktátumot, amellyel Gyurcsány Ferenc a közéletet, koalíciós partnerét, saját pártját és végeredményben mindannyiunkat próbál zsarolni". Megjegyezte: azt tervezték, hogy a nap folyamán benyújtják a népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottsághoz, de "örvendetes hírről" értesültek, arról, hogy a koalíció visszaverte Gyurcsány Ferenc diktátumát, és a kormányfő nem tudta a kormányülés napirendjére vetetni javaslatait. Semjén Zsolt ismertette a nyolc népszavazási kezdeményezést. Ezek között szerepel az országgyűlési képviselők létszámának 386-ről 200-ra csökkentése; a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó bevallásainak nyilvánosságra hozása; a politikai hirdetés sajtóban és szabadtéri reklámhordozón való közzétételének törvényi tilalma.

A népszavazási kezdeményezések között szerepel, hogy tilos lenne a kormány, az önkormányzatok és a költségvetési szervek tevékenységét reklámozni, hogy az euró bevezetéséig nem emelkedne a  parlamenti képviselők fizetése és hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok illetményét 2002-ben hatályos szabályozás szerint állapítanak meg. Évenként vizsgálnák a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását, valamint kötelező lenne a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok illetményének, egyéb juttatásainak személyenkénti nyilvánosságra hozása. Semjén Zsolt kitért arra, ha a népszavazást az országgyűlési képviselők több mint egyharmada kezdeményezni, nem kell aláírásokat gyűjteni.

Lendvai: a Fidesz lex Simicskát kezdeményez

Az MSZP szerint jó, hogy a Fidesz is elkezdett gondolkozni a közélet tisztaságát, a demokrácia átlátható működését szolgáló eszközökön, a nagyobbik kormánypárt ugyanakkor árulkodónak tartja a fideszes javaslatcsomagból hiányzó elemeket. Lendvai Ildikó reagálásában a Fidesz-KDNP javaslatai közül a pártfinanszírozás teljes rendbetételét, a pártok ifjúsági szervezeteinek nyilvános és legális, a rejtekutakat tiltó finanszírozását hiányolta.

Egy szó sem esik a civilszféra depolitizálásáról, a képviselői költségelszámolások számlához kötéséről, arról, hogy legyen tilos álcivil szervezeteket felhasználni a kampányköltségek elcsalására - sorolta kifogásait közleményében a szocialista frakcióvezető. Lendvai Ildikó úgy vélte: ha csak a Fidesz javaslatai kerülnének törvénybe, az egy valódi "lex Simicskát" eredményezne, amely a politika fekete- és szürkegazdaságát, az átláthatatlan és gyanús pártfinanszírozást szentesítené.

Egy szó sem esik a civilszféra depolitizálásáról, a képviselői költségelszámolások számlához kötéséről, arról, hogy legyen tilos álcivil szervezeteket felhasználni a kampányköltségek elcsalására - sorolta kifogásait közleményében a szocialista frakcióvezető. Lendvai Ildikó úgy vélte: ha csak a Fidesz javaslatai kerülnének törvénybe, az egy valódi "lex Simicskát" eredményezne, amely a politika fekete- és szürkegazdaságát, az átláthatatlan és gyanús pártfinanszírozást szentesítené. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!