Hírek

2007.09.21. 18:28

Tíz százalékkal emelkedhet a földgáz ára

Nyolc-tíz százalékos fogyasztói gázáremelés lehet indokolt – reagált Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóban megjelent hírekre, miszerint szakértői számítások alapján a gáz árának öt-tíz százalékos növelésére készül a kormányzat.

T. M.

A szakember érdeklődésünkre elmondta: a külpiaci körülmények kedvezőek, a hazai földgáz árát erősen befolyásoló kőolaj ára szinte nem változott az idén az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. Emellett a tavalyi enyhe tél miatt jelentős készletek maradtak a tározókban, így a kereslet oldaláról sincs nyomás.

A magas idei infláció azonban begyűrűzik a földgáz árába is. Ez három-négy százalékos drágulást indokolna. Az árak emelkedését idézheti elő az is, hogy a Mol és a kormány között még 2004-ben létrejött megállapodás értelmében az akkori jelentős áremelkedést az idei évben hárítja át a fogyasztókra a szolgáltató. A társaság a százmilliárd forintos többletköltségének a felét úgy szedte be a lakosságtól, hogy a tavaly év végi kedvező nemzetközi olajárak ellenére nem csökkentette az árakat. A fennmaradó ötvenmilliárd forint törlesztése jövőre további négy-öt százalékos áremelést indokolhat.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken újságírók előtt kérdésre elmondta, egyelőre nem érkezett a tárcához a gázár esetleges növelésére vonatkozó javaslat. A szükséges áremelést a Magyar Energia Hivatal határozza meg egy képlet alapján. Az egyes háztartások számára a valós áremelkedés különböző lehet a rászorultságtól, illetve attól függően, hogy januártól hogyan változik a gázár-támogatási rendszer. Ez utóbbiról egyelőre annyit lehet tudni, hogy jövőre újra igényelni kell majd a támogatást. Az alapelv nem változik, vagyis a kompenzáció meghatározott jövedelemszint mellett jár majd. Várhatóan azonban átrendezik a jogosultak körét és a jövedelmi sávokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!