Hírek

2007.09.20. 17:52

Spanyolország: bevándorló-ellenes kampány

A spanyol kormány költséges TV-reklámok sugárzásába fogott Nyugat-Afrikában, hogy visszaszorítsa az illegális bevándorlást. A hat héten át tartó hadjárat 1.4 millió dollárba kerül és Szenegálban indul.

BAMA

A kampány célja, hogy kedvét szegje azoknak, akik megkísérelnék megtenni a tizenkét napos, veszélyes hajóutat a Kanári-szigetekre.
„A fiam elment, és nyolc hónapja nem hallottunk felőle” – mondja a kétségbeesett szenegáli asszony az egyik hirdetésben. Majd bevágnak egy fiút, amint arccal lefelé fekszik egy sziklán, láthatóan vízbefúlt. „A történet tudjuk, hogyan végződik” – folytatja egy híres szenegáli énekes. „Tönkretett családok ezrei. Ne kockáztassátok az életeteket a semmiért! Ti vagytok Afrika jövője!” Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel próbálnak hatni az észak-afrikai lakosságra.

Az elmúlt két évben Spanyolország hazatelepítési szerződést írt alá Algériával, Marokkóval, Szenegállal, Mauritaniával, Gambiával, Guineaval, Malival és Ghanával. 2006-ban rekordmennyiségű bevándorló (31, 678) érkezett a szigetekre. Közülük majd 6000-en meghaltak az út során fulladás, éhség vagy szomjúság következtében. A hazatelepítés, valamint az erőteljesebb rendfenntartás eredményeként idén jóval kevesebb bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre. Augusztusig 6659 afrikai ért partot, 66 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ebben a hónapban tízen haltak meg, amikor egy hajó Gran Canaria partjaihoz közel sziklába ütközött. A spanyol kormány hangsúlyozza: a törvényes bevándorlást támogatja. A külföldiek 2007-ben már a lakosság tizedét alkotják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!