Hírek

2007.09.27. 17:06

Növelik a jövedéki bírságot

Szigorítja a kormány jövedéki termékekkel kapcsolatos szabályozást, megnövelve a bírságok díját. Oktatásra fordítanák a gazdaság kifehérítésből származó bevételeket.

Éber Sándor

Harmincmillió szál, azaz 150 ezer karton cigaretta megsemmisítésével demonstrálta Daróczi Dávid kormányszóvivő a jövedéki bírságok és az ezzel a területtel kapcsolatos egyes szabályozások módosulását, főképpen szigorítását. A kabinet szerdai döntése szerint kiegészítik és egységesítik a jövedéki tevékenységet folytatók vevőnyilvántartását. Így létrejönne egy olyan adatbázis, amely jobban nyomon követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a jövedéki termékek útját, forgalmát. A bírságot szigorítják, melynek minimuma jogi személyeknél 100 ezerről 150 ezerre, a természetes személyek esetében pedig 20 ezerről 30 ezer forintra nő. A bírság mértéke a jövőben nem függ a kereskedelmi mennyiség feletti és alatti differenciálástól, hanem egységesen a bírsági alap kétszerese lesz.

A helyszíni bírságolás az eddigi 10 ezer forintos értékhatár helyett 20 ezer forint elkövetési értékig lesz alkalmazható. Azon üzletek, amelyek ismételten csempészett, vagy hamis árut forgalmaznak, a kereskedelmi mennyiség alatt is bezárhatóak lesznek. Az illegális cigaretta küldemények kiszűrése érdekében ellenőrizhetővé válnak a postai úton feladott csomagok.

„A feketegazdaság elleni  küzdelem a legjobb eszköz az adók csökkentésére, a gazdaság  kifehérítéséből származó többletbevételt pedig 2009-től egyebek között az oktatásra lehet majd fordítani” – hangoztatta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid szerint a 3.700  milliárd forintra becsült zónának akkora az adóbevétele, hogy ha teljesen vissza lehetne szorítani a feketegazdaságot, akkor meg lehetne szüntetni a személyi jövedelemadót, illetve felére lehetne csökkenteni az általános forgalmi adót. A törvénycsomagot pénteken nyújtják be a parlamentnek, november 12-én várható a zárószavazás és január 1-jétől lépnek hatályba a módosítások.

A kormányszóvivő bejelentette, hogy tegnap megtartotta alakuló ülését a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő bizottság, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje a feketegazdaság visszaszorítását, illetve az ellene folytatott küzdelem eredményeit. Gyurcsány Ferenc felkérését a testület munkájában elfogadta Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke és Ligeti Csák makrogazdasági statisztikával foglalkozó szakértő is.

„Az utóbbi két évben több mint 310 milliárd forintnyi jövedéki bírságot szabott ki jogerősen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága” – mondta tegnap a VPOP szóvivője. Sipos Jenő kiemelte, hogy az elmúlt egy hónapban, a zéró tolerancia elv meghirdetése óta pedig közel 53 millió forintnyi bírságot szabtak ki a pénzügyőrök.

A csempészett cigarettát rendszeresen megsemmisítik a szemétégetőkben. Az év első kilenc hónapjában összesen 630 ezer karton cigarettát foglaltak le, elsősorban a keleti határszakaszon, illetve belterületi ellenőrzések során, például a piacokon, raktárakban. Nemcsak a csempészárut, hanem a szállító járművet is lefoglalják, mindaddig, amíg a jövedéki bírságot ki nem fizették. Ha erre nem kerül sor, a gépkocsit árverésen értékesíthetik. Sipos Jenő kiemelte, hogy a cigaretta-csempészés kapcsán egyre jobban tetten érthető a szervezett bűnözés és „durvulnak” az elkövetők.

Budapesten egyébként hatmillió forint értékű, külföldi zárjegyes cigarettát találtak a Budapest Rendőr-főkapitányság járőrei egy kisteherautóban. A sofőr először azt mondta a rendőröknek, hogy burgonyát szállít.

MSZP: szigorítani kell a piacok ellenőrzését

„Ha állandó ellenőrzésekkel sem biztosítható a józsefvárosi és az ahhoz hasonló piacok törvényes működése, akkor be kell zárni azokat” – jelentette ki tegnap Alexa György. A szocialista honatya szerint ezeknek a piacoknak működését csak rendőri módszerekkel lehet felderíteni, s olyan visszatartó erejű, az élelmiszerfogyasztók védelmét szavatoló bírságokra és szankciókra van szükség, amelyek a veszélyeztetés mértékével arányosak.

„Riogatás azoknak a piacoknak a bezárásáról beszélni, ahol a szegény sorsú emberek vásárolnak” – mondta tegnap Koszorús László. A fideszes honatya szerint ha a hatóságok jól végzik munkájukat, és ennek ellenére is törvénysértés történik, akkor a büntetéseket ki kell róni.

„Riogatás azoknak a piacoknak a bezárásáról beszélni, ahol a szegény sorsú emberek vásárolnak” – mondta tegnap Koszorús László. A fideszes honatya szerint ha a hatóságok jól végzik munkájukat, és ennek ellenére is törvénysértés történik, akkor a büntetéseket ki kell róni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!