Hírek

2007.09.07. 16:27

Náci karlendítéssel próbálta nyugtatni a Sieg Heil-t kiáltó szurkolókat

Éber Sándor

A Sparta Praha szurkolóit Pavel Horváth a csapat játékosa náci karlendítéssel próbálta megnyugtatni ezért 200 ezer koronára büntette a cseh labdarúgó szövetség fegyelmi bizottsága. Horváth két hete a Zizkov-Sparta (1-4) prágai rangadó egyik kiélezett pillanatában érezte úgy, hogy a karlendítéssel megfékezheti klubjának tomboló szurkolóit.

„Elismerem, hogy szerencsétlen gesztus volt. Ennek ellenére azt  állítom, hogy egyáltalán nem gondoltam sem a nácizmusra, sem a  rasszizmusra, s nem volt szándékom senkit megsérteni, csak a  nézőinket kívántam megnyugtatni” – nyilatkozta később a középpályás, aki mozdulatáért nyilvánosan bocsánatot kért a  köztelevízióban.

A fegyelmi bizottság szerint Horváth gesztusa ártott a cseh futball jó hírének, s cselekedete megengedhetetlen, mert bátoríthatja a Sparta szurkolóinak szélsőséges csoportjait. A legnépszerűbb cseh klub drukkergárdája a közelmúltban az ősellenségnek tekintett nagy rivális, a Slávia Praha  játékosait és híveit sértő „Jude Slávia” jelszó skandálásával híresült el, amiért a klub figyelmeztetést kapott a labdarúgó-szövetségtől. A Sparta stadionját néhány bajnoki mérkőzésre be is tilthatják, ha megismétlődik az eset. A Sparta-szurkolók ugyancsak előszeretettel minősítik másik nagy ellenfelüket, az észak-morvaországi Baník Ostravát és annak szurkolóit „lengyel zsidóknak”.

A Zizkov elleni rangadón Horváth is akkor ment lecsillapítani a szurkolókat, amikor azok egy része a televíziós felvételek szerint a „Sieg Heil” jelszót skandálta, bár néhányuk azt állította, hogy „Horst Siegl-t”, tehát az egyik Sparta-játékos nevét kiabálták.

A Sparta Praha hivatalos közleményben bejelentette, hogy szigorúan fel fog lépni a szurkolói körében tapasztalható  szélsőségességek ellen, s a jövőben maga foganatosít megfelelő intézkedéseket, hogy elkerüljék a konfliktusokat. A prágai média azonban furcsának tartja, hogy e bejelentés ellenére a Sparta vezetősége úgy döntött: Pavel Horváth esetében a klub elégségesnek tartja a fegyelmi bizottság büntetését és saját maga nem fog lépni  ez ügyben. A 200 ezer korona (1,82 millió forint) az eddigi legmagasabb összegű  büntetés, amit a cseh ligában a fegyelmi bizottság kiszabott. A szabályok szerint a büntetés maximális összege 500 ezer korona lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!