Hírek

2007.09.21. 06:05

Munkahelyek lapulnak az erdő mélyén

Ezreknek ad munkát az erdő: az idén már több mint 400 településről átlagosan 2100 regisztrált állástalant foglalkoztatnak az erdei közmunkaprogram keretében az állami erdészeti társaságok. A program teljes költségvetése megközelíti az 1,8 milliárd forintot.

N. M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Több, mint 400 település 2100 regisztrált állástalanját foglalkoztatják az erdei közmunkaprogram keretében
[/caption]Az erdei közmunka egy lehetséges útja annak, hogy az állástalanok visszatérhessenek a munka világába. Emellett nagyon fontos szerepe van az erdők megújításában, a hazai erdővagyon minőségi és mennyiségi gyarapításában. A közmunkások részt vesznek az erdőápolásban, a csemete-termesztésben, rendbe teszik a séta- és turistautakat, összegyűjtik a szemetet. A program fontos eleme a szakképzés. A közmunkások közül háromszázötven-négyszáz fő OKJ-s képzésben is részt vehet, aminek elvégzése után motorfűrész-kezelő, erdőápoló lehet. Az állami erdőművelési közmunkaprogramok során 3-9 hónapra biztosítanak munkalehetőséget – nemcsak állástalan személyek számára – az erdészeti társaságok.

A fizetésük mellé különböző juttatásokat, így például beiskolázási támogatást, vagy ebédjegyet is kapnak a munkások. Emellett illetményfa-ellátásban is részesülnek, ami előrelépést jelenthet az engedély nélküli fakitermelés visszaszorításában is.

A természetvédelemé a főszerep

Az összes közmunkaprogram értéke idén meghaladja a 8,5 milliárd forintot, jelenleg mintegy tizenegyezren dolgoznak ebben a formában hazánkban. Országszerte az erdőtelepítéseken túl a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó környékén parlagfű-mentesítésben, valamint kilenc megyében és Budapesten a vasúti sínek környékének megtisztításában vesznek részt közmunkások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!