Hírek

2007.09.07. 16:52

Miniszteri utasításra került állami pénz a Zuschlag-féle alapítványokhoz?

Állítása szerint felettesei – köztük Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszter – utasításait követte az egykori helyettes államtitkár a pályázatok elbírálásakor

M. L.

Állítása szerint felettesei – köztük Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszter – utasításait követte az egykori helyettes államtitkár a pályázatok elbírálásakor, így akkor is, amikor az 50 milliós kárt okozó Zuschlag-alapítványoknk nyújtottak támogatást. Ocsovai Tamást még május elején hallgatta meg a Kecskeméti Városi Ügyészség, a jegyzőkönyvet pénteki számában közölte a Magyar Nemzet.

Zuschlag János volt országgyűlési képviselőt, jelenlegi kiskunhalasi szocialista elnököt és hat társát az ügyészség alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználásával gyanúsította meg.
Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes szerint „a nyomozás eddigi adatai szerint Z. János egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott” a szervezeteknek.

Ocsovai a kérdéses alapítványokat az MSZP-s lobbihoz kötötte. Elmondta: a támogatásokról felettesei utasították, akik közül Jánosi Györgyöt, Göncz Kingát és a kormányfőt is megnevezte. Állítása szerint a miniszter dolgozószobájában minden hét elején tartott informális megbeszélésen Mesterházy Attila politikai államtitkár mellett az MSZP ifjúsági és sportmunka-csoportjának vezetői - Ujhelyi István és Arató Gergely - vettek részt, s emlékei szerint néha Zuschlag is.

Az ügyben egyébként Arató és Ujhelyi mellett eddig több szocialista politikust is meghallgattak, így Baja Ferencet is.

Szabó Ferenc főügyész-helyettes pénteken elmondta, a nyomozás végső szakaszában most azt vizsgálják, a gyanúsítottak nem valamiféle bűnszervezetben vagy bűnszövetségben tevékenykedtek-e. Állítása szerint csak médiaspekuláció, hogy Gyurcsány Ferencet is meghallgatnák az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!