Hírek

2007.09.07. 18:14

Már közel száz áldozata van Félix hurrikánnak

Péntek estére már a százhoz közelített a Közép-Amerikában tomboló Félix-hurrikán halálos áldozatainak száma. Nicaraguában sok túlélő állítja, hogy kormánya nem figyelmeztette őket időben a közelgő ítéletidőre.

BAMA

Közép-Amerika térségét kedden érte el az ötös, tehát a legpusztítóbb erejű hurrikán. Nicaragua Puerto Cabezas városának környékén polgári védelmi alakulatok halászták ki a tengerből a holttesteket, az emberek pedig a romok között keresték családtagjaikat. Péntek délután már 98 halottról beszéltek. Rengeteg halász tartózkodott a tengeren, hiszen – a túlélők elmondása szerint - a hatóságok nem figyelmeztették őket a közelgő veszélyre.

Tudósítók szerint a Félix nagyon hamar vált pusztító erejű hurrikánná ezért még azok egy része sem hitte el, hogy komoly vihar lehet, akit figyelmeztettek. Több mint 100 embert eltűntként tartanak nyilván és van olyan falu, ahova még nem tudott eljutni a segítség. Az áldozatok többsége az ország északi részén, a Karib-tenger partvidékén élő indiánok közül került ki. Nicaraguát különösen súlyosan érintette a hurrikán, mivel az ország lakosainak 80 százaléka hivatalosan is szegénysorban él. Az Európai Bizottság egymillió eurós gyorssegélyt nyújt a katasztrófa nicaraguai áldozatainak.
A szomszédos Hondurasban kevésbé volt súlyos a pusztítás, de jelentések szerint itt is életét vesztette egy ember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!