Hírek

2007.09.17. 06:10

Külföldi munkavállalás: nem árt az óvatosság

Ismét felhívta a Külügyminisztérium a figyelmet arra, hogy ha valaki külföldön szeretne dolgozni, csak érvényes munkaszerződés birtokában induljon el. Az utóbbi időben ugyanis egyre több külföldön szerencsét próbáló magyar munkavállaló került bajba.

T. M.

Sokan bedőltek a hamis állásajánlatoknak, amelyekben csalók nyelvtudást nem igénylő, kétkezi munkát ígértek. Ez elsősorban Nagy-Britanniában és Írországban, valamint a skandináv államokban fordult el. Nemrég nyolc elbocsátott magyar munkavállaló érdekében lépett fel a T&G Unite szakszervezet Angliában. A szakszervezet szerint a Domino’s Pizza láncnál dolgozó magyaroktól különböző jogcímeken önkényesen fizetést vontak le. Az egyik pizzafutár például négyhavi munka után mindössze öt font (1850 forint) fizetést kapott. A T&G szerint a magyarok a „modern rabszolgaság áldozatai”.

A külügyi tárca arra is figyelmeztet, hogy a külföldön munkát vállalóknál mindig legyen annyi készpénz, amennyi a hazajutásukhoz szükséges. Ugyancsak fontos, hogy a magyar munkavállalók külföldön ne adják ki a kezükből az útlevelüket, s csak alapos megfontolás után adjanak pénzt az állítólagos munkaadónak vagy a közvetítőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!