Hírek

2007.09.21. 06:42

Jogot sértett döntésével a parlament, mit lehet tenni?

Olvasónk úgy látja, az Országgyűlés által megszavazott új intézkedések meglévő jogszabályokat sértenek. Arra kíváncsi, egy ilyen helyzetben mit tehet.

BAMA

Valóban előfordulhat, hogy a parlament megszavaz olyan jogszabályokat, amelyek a meglévőkkel ütköznek a meglévőkkel. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Emiatt alkotmánybírósághoz lehet fordulni. Tőlük kérhetünk felülvizsgálatot. A lépést bárki megteheti, akár egyedül is. De tanácsos összefogással csinálni, mint ahogy civil szervezetek erre készülnek is. Igaz azonban: sajnos egyet lehet érteni a véleménnyel, hogy Magyarországon gyenge a tiltakozási kultúra – tette hozzá dr. Magyar.

Az alkotmánybíróság megszüntethet egy jogszabályt, vagy állást foglalhat úgy is, hogy az érvényben maradhat. Ám amíg ez a döntés meg nem születik, az új törvény mindenképpen él. Határidő pedig nincs. Az alkotmánybíróságot ilyesmi nem köti: három hónap, egy év vagy akár három év alatt is határozhatnak.
A jog alkalmazása már más lapra tartozik. Ez úgy értendő: az illetékes szerv (Pénzügyminisztérium, APEH stb.) kiadhat állásfoglalást arról, hogy a jogszabályt miképpen alkalmazza. Ha valakinek ez sérti az érdekeit, közigazgatási eljárást kezdeményezhet, azaz bírósághoz fordulhat. Itt is az a célravezető, ha minél többen tiltakoznak. A Legfelsőbb Bíróság előbb-utóbb állást foglal a kérdéssel kapcsolatban.
Az államfő szerepéről csak annyit: ő nem a törvényességet, hanem az ország érdekeit hivatott vizsgálni – így az ügyvéd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!