Hírek

2007.09.15. 06:34

Hitelkártya pénzzavarra

A hitelkártya jó megoldás lehet, ha valakinek hirtelen szüksége van valamire, de csak később lesz rá pénze. Fontos azonban betartani a játékszabályokat, különben hatalmas költségekbe veri magát a gondatlan ügyfél.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A hitelkártya csupán vásárláskor díjmentes
[/caption]A hitelkártya igencsak hasznos segítség lehet átmeneti pénzzavar esetén, így nem véletlen, hogy egyre elterjedtebb ez a plasztiklap a lakosság körében. A jegybank adatai szerint 2006. végén több mint másfél millió hitelkártyát birtokolt a lakosság. Fontos azonban, hogy az ügyfél okosan használja a kártyáját, s betartsa a szabályokat, ellenkező esetben súlyos költségekkel kell számolnia.

Először is érdemes tisztában lenni a különböző bankkártya-típusok közötti különbséggel. A betéti kártya készpénzfelvételre és fizetésre is használható, de csak a számlán lévő összeg erejéig. Magyarországon nem túl elterjedt még az úgynevezett terhelési kártya. Ez egy olyan hitelkártya, amelynél a felhasznált hitelösszeget minden hónapban vissza kell fizetni.
A hitelkártya előnye, hogy egy kisebb összegű éves használati díj fejében néhány tízezres, esetleg százezres összeget szabadon felhasználhat az ügyfél – mondta el érdeklődésünkre Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Ez akkor lehet praktikus, ha az embernek hirtelen szüksége van valamire, de éppen nincs rá pénze, s a jövedelmét csak később kapja meg. A hitelkártyával ugyanis a bank pénzét egy meghatározott ideig – a fizetéstől számított általában harminc-negyvenöt napig – költségmentesen használhatja az ügyfél. Ez azt jelenti, hogy csak akkor nem számít fel a pénzintézet semmilyen díjat, ha az ügyfél a meghatározott időre a teljes összeget visszafizeti.

Fontos tudni, hogy egy kisebb összeget – általában az elköltött pénz öt-tíz százalékát – akkor is vissza kell fizetni a meghatározott kamatmentes periódus végére, ha a teljes hitelt nem is sikerül visszapótolni. Ha a kamatmentes periódusnak vége szakad, a maradék összegre (amely az öt-tíz százalék visszafizetése után marad) elkezd ketyegni egy viszonylag magas, akár évi harminc százalékos kamat. Ha valaki elmulasztja ezt a minimum összeget határidőre teljesíteni, akkor büntető kamatot is fizetnie kell.
 
Érdemes arra is figyelni, hogy a hitelkártyát alapvetően vásárlásra találták ki, ami díjmentes. A készpénzfelvétel viszont általában költséges. Ráadásul a készpénzfelvételre nem vonatkozik a kamatmentes periódus, vagyis azonnal elkezdik számítani a kamatot a bankok. Nem árt tudni, hogy a hitelkártyás tartozás miatt ugyanúgy fel lehet kerülni a BAR-listára, mintha bármely más kölcsön visszafizetésével maradna el valaki.
A hitelkártya-választást is segíti a teljes hiteldíj mutató. Ezt úgy számítják ki a bankok, mintha az ügyfél a teljes hitelkeretet igénybe venné a rendelkezésre állás első napján, majd a megadott határidőre mindig csak a minimális összeget törlesztené, s a teljes tartozást csak az év végén fizetné ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!