Hírek

2007.09.03. 04:20

Haszonélvezetet akarok, de utólag jutott eszembe

Olvasónk eladta lakását. Árából fia a gyermeke (az olvasó unokája) nevére egy másik ingatlant vett. Az úr most ebben lakik, de haszonélvezeti jogot is szeretne.

Rados Virág

Az úr szeretné biztonságban érezni magát, ami teljesen érthető. Hiszen bármi történhet, ha neki holtig tartó haszonélvezeti joga van a lakáson, akkor abban élete végéig nyugodtan benne lakhat. A kedves olvasónak ebben a helyzetben több lehetősége van – mondták a dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Fel kell azonban készülni rá: nem biztos, hogy sikerül megoldani a helyzetet. Az úr ugyanis utólag kéri a haszonélvezeti jogot, mondván: nem tudta, hogy erre lehetősége lett volna. Márpedig a jog nem-tudása senkit sem mentesít a következmények alól.

Az egyik lehetőség a békés út. Az úr megegyezhet a lakást megvásárló fiával. Közösen módosíthatják a szerződést, belefoglalva a holtig tartó haszonélvezeti jogot. Szintén békés megoldás, ha egyoldalú nyilatkozattal az unoka tulajdonában lévő ingatlanra rávezetik a haszonélvezeti jogot. Ilyenkor a szerződés a nagyapa és az unoka között köttetik. (Feltéve, ha az unoka nagykorú.)

Amennyiben a felek nem tudnak egymással dűlőre jutni, olvasónk bíróságon megtámadhatja az adásvételi szerződést. A polgári perben hivatkozhat arra, hogy míg ő jóhiszeműen eladta a lakását, a másik fél tévedésbe ejtette. Mondhatja a bírónak: ő abban a hiszemben volt, hogy a haszonélvezeti jog az övé, és nem tudta, hogy ez nincs benne a szerződésben.

Az érvelés azonban sajnos igen gyenge lábakon áll. Nehéz ugyanis bizonyítani, hogy az eset a fentiek szerint történt. Érdemes tudni: a haszonélvezeti jog megszerzőjének illetéket kell fizetnie. Az összeget az ingatlan értéke és az életkor alapján állapítják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!