Hírek

2007.09.11. 06:12

Gálvölgyi még macskásodna

Gálvölgyi János szerint három-négy ember írja tele a szórakoztató műsorokat, ami elég nagy probléma, de ma ez a divat: mindenki inkább a saját szövegét mondja.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignright" width="180"] Hernádi Judittal készül színpadra lépni Gálvölgyi János a Jövőre veled ugyanitt folytatásában
[/caption]– Állítólag egyre nehezebb tető alá hozni egy-egy Gálvölgyi Showt. Miért?
– A válasz egyszerű: kevés a jó szerző. Van három-négy stabil jelenetírónk, akikre mindig számíthatunk, de mivel ők írják tele a televízió összes szórakoztató műsorát, nem mindig jön össze annyi humoros kézirat, hogy sokat kellene válogatnunk. Van ilyen, elvégre senki sem tud állandóan zseniális műveket alkotni. Ezért lenne jó, ha több emberrel dolgozhatnánk, de sajnos mostanság már nem olyan jó a felhozatal humoros szerzőkből.

– Mi ennek az oka?
– Régebben nagy megtiszteltetésnek számított, ha valaki Kabos Lászlónak vagy Latabár Kálmánnak írhatott egy számot, mára azonban ez a szemlélet eltűnt. Ha valaki le tud írni két épkézláb vicces mondatot, ritkán adja oda önzetlenül másnak, inkább elmondja azt ő maga. Az írói szerepkör már nem annyira vonzó, mindenki előadó szeretne lenni.

– Az idei színházi évad egyik meglepetése, hogy színpadra viszik a Jövőre, veled, ugyanitt folytatását, amelyben ön Hernádi Judittal fog szerepelni. Önöket is „összeházasítja” majd a közönség, mint Sztankay István és Schütz Ila esetében?
– Már most sokat emlegetnek minket egy párként, ami nem véletlen, hiszen nagyon jó barátok vagyunk, és nem először szerepelünk együtt. Mivel a Még egyszer, veled, ugyanitt című darab kétszereplős, a közös hullámhossz szinte elengedhetetlen a jó játékhoz. Ha egy előadáson hibázunk, általában mindig van, aki kisegít, ám ha végig csak ketten vagyunk a színpadon, egymásra vagyunk utalva. Maga a darab egyébként szenzációs, amikor elolvastam, a végén magam is meghatódtam.

– Szegeden akkora sikert aratott az új szereposztásban színre vitt Macskák című musical, amelyben ön Tust, a színházi macskát és Gastrofar George-ot alakította, hogy állítólag az eredetileg nyolc előadásra tervezett sorozat folytatásán gondolkodnak. Mit tud erről?
– Jómagam is csak elcsípett félmondatokból értesültem arról, hogy jövő nyáron esetleg megismétlik ezt a produkciót. Nagyon örülnék neki, mivel számomra a nyár csúcspontját jelentették a Szegeden eltöltött napok. Remek csapat jött össze, az utolsó előadás után pedig úgy búcsúzkodtunk, mint akik soha többé nem látják egymást. Azt nem tudom, hogy a Madách Színházban össze lehet-e hozni ugyanezt a szereplőgárdát, mindez vélhetően az időpontok egyeztetésén múlik. Én mindenesetre nagyon örülnék neki.

Gálvölgyi János

Született: 1948. május 26.

Pályája: a Révai Nyomda kemigráfus fényképésze (1967-68), a Ki Mit Tud? győztese (1968), a Thália, illetve az Arizona Színház színésze (1973-93), jelenleg a Madách Színház tagja.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1980), SZOT-díj (1984), érdemes művész (1987), Az év nevettetője (1997), Karinthy-gyűrű (2000), Kossuth-díj (2005), Pro Urbe Budapestért-díj (2006).

Pályája: a Révai Nyomda kemigráfus fényképésze (1967-68), a Ki Mit Tud? győztese (1968), a Thália, illetve az Arizona Színház színésze (1973-93), jelenleg a Madách Színház tagja.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1980), SZOT-díj (1984), érdemes művész (1987), Az év nevettetője (1997), Karinthy-gyűrű (2000), Kossuth-díj (2005), Pro Urbe Budapestért-díj (2006). Hernádi Judittal készül színpadra lépni Gálvölgyi János a Jövőre veled ugyanitt folytatásában -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!