Hírek

2007.09.22. 14:52

Egyre több gyermek küzd felnőtt betegségekkel

Magas vérnyomás, stressz, cukorbetegség. Sokáig úgy gondoltuk, ezek tipikus felnőtt betegségek

D. T.

Magas vérnyomás, stressz, cukorbetegség. Sokáig úgy gondoltuk, ezek tipikus felnőtt betegségek. Ám az orvosoknak mostanra át kell értékelniük ebbéli véleményüket, mivel egyre több kiskorút fenyegetnek ezek a bajok. Dr. Balaicza Erika belgyógyász úgy véli, mindennek egyszerű az oka: a gyerekek az egészségtelen életformát „ellesik” a felnőttektől. „A kicsiknek hasonlóak a szokásaik, mint a szüleiknek és a stresszhelyzetek alól sem tudják magukat kivonni, mivel ezek szintén végighullámzanak a családon – mondta az orvos. – A bajok első számú forrása persze a helytelen életmód. Például nagyon sok gyerek alszik nagyon keveset, s ennek a hatása már egészségügyi szempontból is érezhető. Az a gyerek, aki rendszeresen későn fekszik le és álmosan ébred, könnyebben megbetegszik. Az iskolás korúaknál a szervezet védekezőképessége amúgy is gyengébb, ezért az éjszakába nyúló tévézés jobban kikezdi az immunrendszert, s emiatt koncentrációs zavar ugyanúgy kialakulhat, mint magas vérnyomás.”

A bajok másik forrása a szakemberek szerint a helytelen étkezés. A menzák többségében nem tesznek különbséget a gyermekeknek és felnőtteknek főzött menük között, ugyanazt kapja mindenki. Balaicza Erika tapasztalatai szerint kevés konyhán alkalmaznak táplálkozási szakértőt, aki a fejlődésben lévő szervezet igényeihez szabva határozná meg a felhasználható nyersanyagok körét. „Sok óvodában még ma is rendszeresen adnak zsíros kenyeret cukros limonádéval tízóraira – jelentette ki a szakember. – Ennek pedig nem csak az a veszélye, hogy a gyerek fejlődésének legfontosabb periódusában egészségtelen kalóriabombákat eszik, hanem hogy ez a szokása a későbbiekben is megmarad.”

Egészségcsomagokat kapnak az óvodások

Ma már az orvosok és pszichológusok többsége is úgy gondolja, hogy az egészségre való nevelést egészen pici gyermekkorban kell elkezdeni. Nálunk tavaly indult a Gondolkodj Egészségesen! program, melynek keretében idén már 55 ezer egészségzsákot juttattak el az ország 1500 óvodájába. A kis pakkok többek között fogkefét, fogkrémet, teljeskiőrlésű gabonát, szárított gyümölcsöt tartalmaznak, de található bennük egy kiadvány az egészséges életmódról is. A program vezetője, Bácskai Márta elmondta: a családok számára szervezett első ingyenes egészségnapot szeptember 29-én a Margitszigeten rendezik, ahol olyan hírességek hívják fel a figyelmet a gyermeki egészség védelmére, mint Halász Judit, Gryllus Vilmos, Levente Péter és Béres Alexandra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!