Hírek

2007.09.14. 11:37

Egyre kevesebb kisgyermek hal meg

Mérföldkőhöz érkezett a világ, egyre kevesebb kisgyermek hal meg ötéves kora előtt – jelentették be csütörtökön New York-ban az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF legfrisebb jelentésére hivatkozva.

W.A.

A modernkori történelemben most először esett tízmillió alá az egy év alatt elhunyt ötévesnél fiatalabb gyermekek száma. Ez az egyébként elrettentő számadat az 1990-es 13 millióhoz képest tényleg nagy előrelépést jelent. 2015-re azonban szeretnék, ha ez a szám az 5,4 milliót nem haladná meg.

Ann M. Venemann, az UNICEF igazgatója szerint a reményteljes javulás a széleskörű egészségügyi beavatkozásoknak, a szoptatás elterjesztésének, a kanyaró elleni védőoltásoknak, a gyerekek immunrendszerének A-vitaminnal való felerősítésének és a malária elleni védelemnek köszönhető.
Ezek a feltételek a fejlett országok gyermekei számára természetes és általános lehetőségek, a fejlődő országokban azonban komoly problémát jelent a megvalósításuk. Ahogy a szintén szokványosnak mondható, mégis sok helyen még elérhetetlen tüdőgyulladás és hasmenés elleni készítmények, a kielégítő táplálékellátás, az AIDS elleni küzdelem feltételei, és a megfelelő higiéniás körülmények, valamint a tiszta ivóvíz.

Ázsia helyett már Afrikában a legrosszabb a helyzet

A gyermek-halandóság tekintetében minden kontinensen javult a helyzet. A múltban Ázsiában tapasztalták a legelkeserítőbb adatokat, mára azonban Afrika Szaharához közeli régiói kerültek vezető helyzetbe. Ha az aggasztó folyamatok továbbra sem változnak, 2015 az e térségben születő gyermekek 60 százaléka nem éli meg az ötödik születésnapját. A siralmas statisztikákat Kína és India javította némileg, náluk 47, illetve 34 százalékkal csökkent a gyermek-halálozások aránya 1990 és 2006 között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!